×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Foto: Colourbox

    Foto: Colourbox

Fler öppnar för blåsare

2016-09-26

Tidningen Vision nr 6 2016. Allt fler kommuner har inrättat visselblåsarfunktioner för att anställda ska kunna tipsa om oegentligheter. Men det är tveksamt om tipsare kan garanteras anonymitet.

Bara ett fåtal blåser

Örebro har haft tre ärenden sedan de startade sin visselblåsarfunktion för två år sedan. Gävle har fått ett tips, och Nynäshamn som också startade i våras har ännu inte fått något. I Järfälla, där funktionen även är öppen för kommunmedborgare, har man på tre år fått in nio anmälningar.

Göteborg var först. Där inrättades en visselblåsarfunktion 2011 efter att flera som arbetat på kommunens bostadsbolag åtalats för mutbrott. Därefter har fler kommuner hakat på och infört system som gör det möjligt för anställda att tipsa om misstänkt korruption, bedrägerier eller andra allvarliga oegentligheter. En av de senaste är Gävle som startade tjänsten i våras.

– Syftet är att få kännedom om det förekommer mutor och korruption, sådana ärenden där den som fattat misstankar kanske inte törs berätta det för chefen, säger Maria Hillborn, förhandlingschef i Gävle kommun.

Och för att anställda ska våga tipsa måste de kunna vara anonyma. I Gävle har man löst det genom att låta ett externt företag ta hand om kontakterna.

– För att göra en utredning kan vi behöva ställa kompletterande frågor. Men bara om personen tycker det är okej, och vi får under inga omständigheter reda på vem det är, säger Maria Hillborn.

Andra kommuner använder också system som ska omöjliggöra att uppgiftlämnarens identitet kan röjas. Men även om systemen är säkra, och företagen som säljer tjänsterna betonar sekretessen, finns tveksamheter kring hur starkt skyddet är.

– Det är viktigt att poängtera att vi inte kan garantera anonymitet. Om visselblåsaren mejlar eller skriver och uppger sitt namn faller det under offentlighetsprincipen, säger Pernilla Wikström Pehrsson, chefsjurist i Örebro, som också har visselblåsarfunktion.

– Och det spelar ingen roll om det sköts av ett externt företag. Eftersom de arbetar på uppdrag av kommunen är handlingarna offentliga och kan begäras ut.

Laglig rätt till anonymitet finns bara i tryckfrihetsförordningen som slår fast att det är straffbart för tidningar och andra medier att röja sina källor.

– Så om anonymiteten är viktig ska man som visselblåsare vända sig till media. I kommunal förvaltning finns inget sådant skydd.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Patti Hansén har inget fast kontor utan jobbar på plats på enheterna han ansvarar för. Foto: Sofia Sabel.

Patti Hansén: ”Det går att utrota hemlösheten”

Ingen ska behöva sova på gatan. Det menar socialpedagogen Patti Hansén, verksamhetschef för området hemlösa på Räddningsmissionen. Han kräver ett politiskt uppvaknande och vill att fler riktar blickarna mot Finland.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb