×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Har ni löst problemet med algblomning?

2016-09-23

Tidningen Vision nr 6 2016. Fem frågor till Ola Enqvist, naturvårdare på Gatukontoret Malmö stad.

– Det hoppas och tror jag. Så länge vi har ultraljuden på i dammen minskar algtillväxten avsevärt.

Hur kan ultraljud ta kål på alger?

– Ultraljudet skapar en barriär och tar hål på algernas ­flytkuddar så att de inte når ytan och kan genomgå fotosyntes. I stället sjunker de till botten och dör. Tidigare har vi prövat alla tänkbara metoder som sandfilter, ozon, överkylning och planterat ut rovfisk. Det här gav resultat redan efter tio dagar.

Var använder ni metoden?

– Vi började förra året med en test i Beijers park och i ­sommar har vi provat i Pildammsparken. Det är en liten box, ser ut som en chokladask, som sitter på ett järnrör vid ytan. Tonhuvudet riktas ut så att ljudvågorna drar iväg genom vattnet. 

Finns några nackdelar?

– Det skulle vara om plankton tar skada. Det har testats i Holland med goda resultat, men vi vill kolla en extra gång och har tagit prover i dammen. Om det visar sig att inget annat tar skada vill vi förstås utöka och använda metoden på fler ställen. Det har stor betydelse för en stad att ha klara fina dammar i stället för en grön soppa.

Går metoden att använda i badsjöar också?

– Jag tror det är svårt på stora ytor. Det finns faktiskt större ljudalstrare med en räckvidd på 200 meter. Men placerar du den i en sjö har du i alla fall alger i övriga sjön.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Ola Enqvist

Yrke: Naturvårdare.

Arbetsplats: Gatukontoret, Malmö stad.

Ålder: 59 år.

Fritidsintressen: Allmänt naturintresserad. Fågelskådning, fiske, körsång och att spela gitarr.

Bästa arbetsredskap: Kameran. Används till att ta bilder före och efter åtgärder.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb