×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Är det du som är snickaren? Den frågan möter Anna Flogård ofta. Foto: Anna Rehnberg

    Är det du som är snickaren? Den frågan möter Anna Flogård ofta. Foto: Anna Rehnberg

  • Intresset för att bygga i trä har Anna Flogård med sig hemifrån, båda pappan och brodern är möbelsnickare. Foto: Anna Rehnberg

    Intresset för att bygga i trä har Anna Flogård med sig hemifrån, båda pappan och brodern är möbelsnickare. Foto: Anna Rehnberg

  • Blandat är bäst, tycker Anna Flogård, en av 16 kvinnor som är drifttekniker på västfastigheter. Foto: Anna Rehnberg

    Blandat är bäst, tycker Anna Flogård, en av 16 kvinnor som är drifttekniker på västfastigheter. Foto: Anna Rehnberg

Borrar bättre med mixat lag

2016-09-27

Tidningen Vision nr 6 2016. Det är ingen slump att driftteknikern Anna Flogård får fler kvinnliga kolleger för varje år. Hennes arbetsgivare Västfastigheter arbetar medvetet för att rekrytera kvinnor till mansdominerade yrken och har två år i rad prisats som den mest jämställda arbetsplatsen.

– Om man inte reflekterar är det lätt att anställa människor som är lika en själv. Det har Västfastigheter insett och försöker göra något åt, säger Anna Flogård.

Andelen kvinnor ökar i flera ingenjörsyrken i kommuner och landsting, det handlar till exempel om fastighetsingenjörer och sjukvårdsingenjörer. Men bland tekniker går utvecklingen åt motsatt håll.

Andelen kvinnliga IT-tekniker i landstingen har minskat under senare år och bland driftteknikerna är bara cirka fem procent av de anställda kvinnor. På Västfastigheter, som är en förvaltning inom Västra Götalandsregionen, är siffran numera cirka 15 procent.

Det är tisdag förmiddag på snickeriet på Östra sjukhuset i Göteborg. Driftteknikern Anna Flogård har just byggt en hylla för återvinningskärl och nu är det dags att lacka en bräda i björk med krokar där nycklar ska kunna hängas upp.

Intresset för att bygga i trä har hon med sig hemifrån. Pappan är möbelsnickare liksom brodern och träslöjd var Anna Flogårds favoritämne i skolan. Hon gick möbelsnickarlinjen på Kortedala gymnasium och 18 år gammal fick hon jobb som snickare i en träverkstad.

Det var ingen tvekan om att hon hade kommit till en mansdominerad bransch. Förvånade blickar och frågor som ”är det du som är snickaren?” mötte henne när hon kom med hammaren eller slagborren i hand.

– Jag trodde att det skulle ändra sig med tiden, men det har det faktiskt inte gjort. Det är fortfarande annorlunda och lite konstigt att vara kvinna i en mansdominerad bransch. Jag möter samma förvåning i dag ute på avdelningarna när jag kommer med mina verktyg på min sparkcykel, säger Anna Flogård.

Även om förväntningarna på män och kvinnor är seglivade har hennes arbetsgivare genomfört ett omfattande jämställdhetsarbete under senare år. Två år i rad, 2014 och 2015, har Västfastigheter utsetts till den mest jämställda arbetsplatsen i landet i den årliga jämställdhetsrapporten, Jämix.

– Det är ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Daniel Hansson, huvudskyddsombud och Visions ordförande på Västfastigheter.

En viktig förklaring, menar han, är att Västfastigheter har en jämställd ledningsgrupp vars synsätt genomsyrar hela organisationen. Ledarstaben är nästan 50/50 och flera av de högsta cheferna är kvinnor.

– Det ger ringar på vattnet och undercheferna räds inte att anställa kvinnor till traditionellt manliga tjänster, säger Daniel Hansson.

Västfastigheter framhåller att alla som vill får jobba heltid, att man har en positiv syn på föräldraledighet och att man jobbar aktivt med praktikplatser och sommarjobb för att locka framtidens medarbetare.

Också själva jobbannonserna har man sett över. För ett par år sedan skulle Västfastigheter annonsera efter en drifttekniker och den gamla vanliga bilden på en vit man plockades fram. 

– Då insåg vi att det var något som inte stämde, varför skulle vi ha just den bilden? Vi tog nya på en kvinna och en man med annan etnisk bakgrund. Det är sådana små saker som gör att ett jobb här kan bli attraktivt för fler människor, säger Daniel Hansson.

Lönemässigt ligger också kvinnorna jämnt med männen och i löneöversynen för Visions medlemmar i år fick kvinnorna 100 kronor i snitt mer än männen.

– Det är intressant. Det var ingen medveten strategi. Cheferna har helt enkelt utgått från lönekriterierna och bedömt att kvinnorna ska ha lite större lönepåslag, säger Daniel Hansson.

Nere på snickeriet har Anna Flogård städat ur lådan med verktyg, skruvar och borrmaskiner på sin sparkcykel och det är dags för lunch. I dagens matlåda ligger potatisgratäng och skinka. På eftermiddagen får hon rycka ut till förlossningen där en skena för medicinsk utrustning är på väg att ramla ner.

– Det är ett fantastiskt jobb, så varierat. Ena dagen bygger jag hyllor och justerar dörrar och fönster, andra dagen tillverkar jag en specialritad journalvagn till akuten. Det är många kluriga uppgifter och jag får tänka ut fiffiga lösningar, säger hon och tar fram mobilen och visar ett foto av sin eleganta journalvagn byggd i ek och fasadskiva.

Under Anna Flogårds fyra år på Västfastigheter har antalet kvinnliga kolleger ökat rejält – från 5 till 16 av de cirka hundra driftteknikerna. Det är bra för stämningen i arbetsgruppen men också för hur arbetet utförs, tror hon.   

– Blandat är alltid bäst. Dessutom tror jag att tjejer tänker på ett annat sätt för att vi har andra erfarenheter. När män ska sätta upp en hylla, glömmer de ofta att fråga vad den ska användas till. Genom att fråga får man reda på mycket som gör att man kan lösa uppgiften bättre, säger hon.

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum