×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Trainee-programmet ska ge Malin Roslund en bild av vilka arbetsuppgifter som finns inom Uppsalahem. Energisamordnare Tomas Nordqvist berättar vad han arbetar med. Foto: Johan Wahlgren

  Trainee-programmet ska ge Malin Roslund en bild av vilka arbetsuppgifter som finns inom Uppsalahem. Energisamordnare Tomas Nordqvist berättar vad han arbetar med. Foto: Johan Wahlgren

 • Malin Roslund uppskattar företagskulturen på Uppsalahem. Här besöker hon ett av företagets nybyggen tillsammans med projektledaren Sofi Gyllkvist.
Foto: Johan Wahlgren

  Malin Roslund uppskattar företagskulturen på Uppsalahem. Här besöker hon ett av företagets nybyggen tillsammans med projektledaren Sofi Gyllkvist. Foto: Johan Wahlgren

 • Foto: Johan Wahlgren

  Foto: Johan Wahlgren

Nytt blod i bostadsbolaget

2016-10-28

Tidningen Vision nr 7 2016. I huggsexan om unga tekniker och ingenjör har de kommunala bostadsbolagen svårt att hävda sig. Byggnadsingenjören Malin Roslund lockades till ­Uppsalahem med en prisad trainee-utbildning.

I trappuppgången står städutrustning och i de ekande tomma lägenheterna doftar det av våttorkad ekparkett. Om en vecka ska hyresgästerna flytta in. Malin Roslund tar av sig de stålhättade låneskorna och går in i en av lägenheterna. Hon har bara varit trainee i en dryg månad och det är första gången hon ­besöker något av Uppsalahems nybyggen.

Genom fönstren ser hon innergården och överraskas av hur mycket arbete som återstår. Ännu är den rektangulära gården i mycket en grusöken.

– Men det är samtidigt bra att de inte väntar med att släppa lägenheterna. Det är ett sätt att minska bostadsbristen här i Uppsala, säger hon.

Sofi Gyllkvist står för guidningen i huset. För några år sedan gick även hon trainee-programmet. Numera är hon anställd och just nu projektledare för Pepparkakshuset, som nybygget heter.

Under vandringen berättar hon om sin roll. Om regelbundna möten med platschefen för byggherren NCC, om att ha koll på byggets ekonomi och om kontakter med kommunen. Men också om alla praktiska frågor som hopar sig under byggets gång. Som vilket system man ska ha för bokning av tvättider.

– Min roll handlar mycket om att se till att Uppsalahem får vad man har beställt, säger hon.

Många av lägenheterna är stora, det finns till och med en sexrummare uppe i ett hörn. Antagligen kommer gården inom några månader att fyllas av barn.

– Vad gör ni för att det inte ska bli för mycket ljud och väsen? frågar Malin Roslund.

– Det är klart att det kommer att bli en del ljud, men vi gör vad vi kan för att minska det, säger Sofi Gyllkvist.

Hon pekar mot kvarterets ena kortsida och en stor rektangulär öppning genom huskroppen.

– Självklart finns det estetiska skäl till att vi bygger så, men det gör också att ljudet inte studsar lika mycket mellan väggarna. Och det kommer att anläggas tre gröna plättar på gården, det absorberar också en hel del ljud.

Under utbildningen hade Malin Ros­lund inte särskilt bra koll på fastighetsbranschen. Allmännyttan syntes inte så mycket på universitetet. I stället var det byggjättarna – som NCC, Skanska och Peab – som var mest aktiva, som höll lunchföreläsningar och drog i de eftertraktade studenterna. Att Malin Roslund hamnade på Uppsalahem var därför delvis en slump. Hon sökte en tjänst som förvaltare på företaget men blev i stället erbjuden en plats på trainee-programmet. 

Ett lyckokast, menar hon.

– Jag har bara varit här en månad men har lärt mig hur mycket som helst. Eftersom jag får gå runt mycket och träffa folk i olika roller får jag en väldigt bred bild av företaget.

Bland Malin Roslunds studentkamrater hamnade de flesta efter examen hos byggbolagen. En diffus bild av vad fastighetsbolagen gör spelar sannolikt in när studenterna gör sina yrkesval.

– Fastighetsbranschen är liten jämfört med byggsidan. De unga får inte riktigt syn på oss. Vi måste bli bättre på att visa att vi inte bara sysslar med förvaltning, säger Anna-Lena Lehto, personalchef på Uppsalahem, och syftar på att många tjänster inom fastighetsbranschen faktiskt har ett stort tekniskt innehåll.

Även Fastigo, arbetsgivarorganisationen i branschen, är medveten om svårigheterna. Många fastighetsbolag upplever också att studenterna saknar vettiga arbetslivserfarenheter när de söker sina första jobb. Här måste branschen ta ett större eget ansvar, menar Fastigo.

Ett företag som försöker ta sitt ansvar är just Uppsalahem. Och satsningarna vänder sig inte bara mot högskole- och universitetsstudenter. Man erbjuder exempelvis sommaraktiviteter för barn i förskoleåldern, ett 100-tal unga ges sommarjobb och man låter många grundskoleelever testa ett fastighetsyrke under en dag. 

– Det är många som säger att man gör sitt framtida yrkesval väldigt tidigt. Att det inte sker på gymnasiet, utan ännu tidigare. Då behöver vi också finnas med tidigt, säger Anna-Lena Lehto.

För högskolestudenter är trainee-programmet den stora satsningen. Malin Roslund är trainee nummer 29 sedan programmet startade 2003. Tio av dem är i dag kvar på Uppsalahem och alla deltagare har i dag, enligt Anna-Lena Lehto, framträdande roller inom bygg- och fastighetsbranschen.

I våras fick Uppsalahem också Fastigopriset som årets bästa arbetsgivare. Företagets ”brinnande engagemang för att locka unga till fastighetsbranschen” lyftes fram i motiveringen.

Även Torsten Falk, klubbordförande för Vision på Uppsalahem, menar att företaget gör ett bra jobb i jakten på nya ingenjörer och tekniker. Generellt är också arbetsvillkoren bra, anser han.

– Ofta handlar det snarare om lönen när vi har svårt att rekrytera, att vi ligger lite lägre än den privata sidan.

Samtidigt framhåller Torsten Falk att de som söker sig till Uppsalahem får någonting annat.

– Jag tycker att vi har attraktiva arbetsuppgifter. Man är med och medverkar för att skapa trygga och bra boenden. Ofta är det också en bred arbetsroll där man har mycket kontakt med invånarna. 

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Till arkivet

Trainee-programmet

 • Trainee-programmet på Uppsalahem är ettårigt och är en allmän visstidsanställning.
 • Lönen är ”marknadsmässig”, det vill säga i nivå med andra nyanställda med liknande bakgrund.
 • Innehållet görs upp utifrån företagets behov och deltagarens önskemål och kan variera mycket.
 • Programmet ska dock alltid ge en bred inblick i de arbetsuppgifter som finns inom företaget.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum