×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Sju våningar arkivfynd finns på Stockholms stadsarkiv, det äldsta från 1358. Arkivarien Jörgen Skoglund har jobbat där i 20 år och tycker fortfarande att det är ett fascinerande ställe. Foto: Rickard Kilström

    Sju våningar arkivfynd finns på Stockholms stadsarkiv, det äldsta från 1358. Arkivarien Jörgen Skoglund har jobbat där i 20 år och tycker fortfarande att det är ett fascinerande ställe. Foto: Rickard Kilström

Hur hittar man bland 80 kilometer handlingar?

2016-10-25

Tidningen Vision nr 7 2016. Jörgen Skoglund är arkivarie i Stockholms stadsarkiv.

– För den som kommer hit första gången kan det vara en utmaning. Man måste veta vad man letar efter. Är du på jakt efter en person är det bra om du har så mycket personuppgifter som möjligt, om du letar efter ett beslut bör du veta vid vilken tid och i vilken instans beslutet är fattat. Sedan kan personalen vägleda och tipsa om i vilket av våra cirka 5 500 arkiv du ska söka.

Vilken roll har du?

– Jag jobbar främst med att ordna och förteckna enskilda arkiv och föreningsarkiv. Jag tar också emot nya arkiv, det kan vara någon som skänker oss sin farfars gamla brev eller en idrottsförening som donerar handlingar om föreningens historia.

Tar ni emot allt?

– Nej, materialet måste ha anknytning till Stockholm och ha någon form av forskningsstatus. Då är det möjligt att vi bestämmer att de ska sparas för framtiden.

Har du gjort något fynd som sticker ut?

– Arkivfynd gör man dagligen. Senast stötte jag på en brevväxling mellan ett par som under ett års tid under tidigt 1900-tal skickade ett brev om dagen till varandra. En fin kärlekshistoria långt före dagens sms.

Vad är roligast med jobbet?

– Jag är väl lite skadad, men jag gillar ordning och reda. Att ta sig an ett arkiv och upptäcka nya saker är fortfarande fascinerande efter 20 år i yrket. Man kan följa en människa på 1700-talet och annan på 1900-talet och upptäcka att deras liv egentligen är ganska lika.

Den 12 november är det Arkivens dag, hur uppmärksammar ni det?

– Temat i år är På gränsen till Sverige. Vi kommer att ha en dag om Sveriges möte med nyanlända i dag och för 100 år sedan. Det blir bland annat föreläsningar, utställningar och en performance av konstnären Andrea Hvistendahl.

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Nordens mest besökta arkiv

Stockholms stadsarkiv har 80 kilometer handlingar, varav cirka 3 kilometer är digitaliserade. Arkivet tar emot 40 000 besökare varje år.

Stadsarkivet är en förvaltning i Stockholms stad som ansvarar för att information som skapas i staden och länet bevaras och finns tillgänglig för framtiden.

I arkivet finns en unik samling bygglovsritningar som ingår i Unescos Världsminnesprogram. Här kan man följa Stockholms utveckling från Karl XII:s tid fram till 1978.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb