×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

warning icon

Vill du testa vår betasida?

Vi har tagit fram en ny startsida på vår webbplats och du kan vara med att testa den. Vi vill gärna att du berättar vad du tycker. Testa den nya startsidan

  • 
            Annika Mörtsell och Sara Pettersson är  nöjda med hur Storumans kommun organiserat IFO-arbetet. Foto: Per Jernberg.

    Annika Mörtsell och Sara Pettersson är nöjda med hur Storumans kommun organiserat IFO-arbetet. Foto: Per Jernberg.

Variationen skapar trivsel

2016-02-26

Tidningen Vision nr 2 2016. Storuman är en kommun utan stora problem i den ­sociala barn- och ungdomsvården. Att socialsekreterarna får ­jobba med alla typer av ärenden är en framgångsfaktor.

Stor personalomsättning, rekryteringsproblem och svårt att hinna med alla tunga ärenden sliter hårt på barn- och ungdomsutredarna på de flesta socialkontor. Det konstaterar regeringens särskilda samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården, Cecilia Grefve, efter besök i över 50 av landets kommuner. (Läs mer om henne på sidorna 22–25)

Men det finns undantag.

– Och de ska vi nu sätta forskning på för att sedan kunna sprida goda exempel, säger hon.

Ett är Storuman i Västerbottens inland. Där finns en stabil personalgrupp som trivs med sina jobb och sin ledning. En av förklaringarna är varierade arbetsuppgifter.

– Här jobbar alla socialsekreterare med alla typer av myndighetsärenden, säger IFO-chefen Annika Mörtsell.

Hon basar över sju socialsekreterare och ett öppenvårdsteam med sex ­anställda som servar de av kommunens drygt 5 900 invånare som behöver individ- och familjeomsorgens stöd.

Socialsekreteraren Elisabeth Olofsson gillar sättet att jobba.

– Det är fantastiskt att kunna arbeta med hela kedjan i ett barnavårdsärende, från utredning till insats och sedan följa barnet genom hela placeringen.

– När man sedan haft ett par tunga ärenden kan Annika fördela så att man får bra balans på jobbet. Jag gillar att man får chansen att varva direkt klientarbete med verksamhetsutveckling. Det gör att man bygger upp en enorm kompetensbank och kan utvecklas hela tiden, säger Elisabeth Olofsson.

Personalomsättningen i IFO-gruppen är liten. En förklaring är den socionomutbildning på distans som ordnades i samarbete mellan några Norrlandskommuner och Umeå universitet i slutet av 00-talet. I den deltog nio personer från Storuman. Annika Mörtsell, som innan jobbat som undersköterska i kommunen och Elisabeth Olofsson, som tidigare var ekonom på ett privat företag, var två av dem.

På så vis kunde kommunen rekrytera socialsekreterare som redan var etablerade på orten och därför inte är så benägna att flytta. Samtidigt gav det folk som ville bo kvar en chans till vidareutbildning.

Även Sara Pettersson, som tog sin socionomexamen i våras bodde i Storuman och jobbade på ICA innan hon började plugga. Hon är nöjd med att ha fått jobb på hemorten men ser, tillsammans med kollegerna, också det som kan bli en nackdel med att jobba i en liten kommun: så många alternativ till en kommunal anställning för socionomer finns inte.

– Därför är det viktigt att jobba på att det blir trivsamt på arbetsplatsen, säger hon.

Och då handlar det dels om sådant som arbetsgivaren kan bidra med, till exempel handledning.

– Det får vi här, både enskilt och i grupp. Jag vet flera av mina kurskamrater som inte har tillgång till det, säger Sara Pettersson.

Men så finns det så klart också det som inte är så bra. Precis som på så många andra håll jobbar Storumans socialsekreterare med många ärenden samtidigt. Sara Pettersson räknar till drygt 40, av olika tyngd.

– Enda sättet att ändra på det är att anställa mer personal. Ett annat hot är om två, tre av oss skulle sluta eller vara föräldralediga. Då kan det bli svårt att rekrytera nytt. Därför efterlyser jag en ny utbildning som den vi hade på distans tidigare. Det är den som lagt grunden till den stabilitet vi har idag, säger Annika Mörtsell.             

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb