×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

warning icon

Vill du testa vår betasida?

Vi har tagit fram en ny startsida på vår webbplats och du kan vara med att testa den. Vi vill gärna att du berättar vad du tycker. Testa den nya startsidan

 • 
      Seiran Shatery vill inte vara en ­anonym administratör utan tycker att det är mötena i jobbet som är allra roligast. Här talar hon med eleverna Soha Sarhan och Saja Kalili.
 Foto: Anna Rehnberg

  Seiran Shatery vill inte vara en ­anonym administratör utan tycker att det är mötena i jobbet som är allra roligast. Här talar hon med eleverna Soha Sarhan och Saja Kalili. Foto: Anna Rehnberg

 • 
Seiran Shatery och hennes assistent Amsaya Mitku sköter all pappersexercis kring SFI, Svenska för invandrare.      Foto: Anna Rehnberg

  Seiran Shatery och hennes assistent Amsaya Mitku sköter all pappersexercis kring SFI, Svenska för invandrare. Foto: Anna Rehnberg

Elevernas stöttepelare

2016-02-26

Tidningen Vision nr 2 2016. Som SFI-administratör flänger Seiran Shatery mellan tre skolor och kan namnet på de flesta av de 300 eleverna. – Hur ska jag skapa bra ­kontakt om jag inte pratar med dem?

Fakta

SFI – Svenska för ­invandrare

En grundläggande undervisning i svenska språket för personer över 16 år som är folkbokförda i Sverige. Det innebär att de har uppehållstillstånd, ett svenskt personnummer och en adress. SFI kan ges av folkhögskolor, kommunala skolor eller privata utbildningsanordnare.

– Kom in, kom in! Nej, nej du stör inte. Vad kan jag hjälpa dig med?

Hos Seiran Shatery står kontorsdörren alltid öppen. Hon är administratör för SFI, Svenska för Invandrare, på Mångkulturella finska folkhögskolan i Göteborg. I dag är det fredag och hon
är i Gårdsten. Övriga dagar delar hon sin tid mellan Västra Frölunda och ­Bergsjön, där skolan också har verksamhet.

– Jag träffar otroligt många människor, förklarar hon när vi återgår till intervjun efter att hon har besvarat en fråga om ifall elever från Kina kan beviljas ledighet för att fira sitt nyår. ”Just det, det är ju nästa vecka. Det är ok. Men bara en dag” är Seirans snabba svar.

Gårdsten är ett miljonprogramområde i Göteborg. Under 1960 och 1970-talen kom många finnar till området för att bland annat jobba på varven, SKF eller Volvo. Många av dem hade kort skolbakgrund och därför startades folkhögskolan här. I dag är i stället de största invandrargrupperna i Gårdsten somalier, polacker och personer från Mellanöstern, men namnet Finska folkhögskolan hänger kvar.

Tillsammans med sin assistent Amsaya Mitku har Seiran Shatery hand om all pappersexercis – närvaro, intyg, rapporter, anmälningar och inplaceringar – som behövs för de 300 elever som studerar SFI. Mycket av arbetet består i att via kommunens datasystem rapportera elevernas närvaro till Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning. Viktiga uppgifter eftersom skolan sedan får ersättning utifrån antal undervisningstimmar. Andra saker som inte får bli fel är betygsrapportering, administrationen kring de nationella proven eller elevers intyg till försäkringskassa, arbetsförmedling och socialtjänst.

– Man måste ha lite ordning och kontroll, konstaterar de. Men det är roligt!

En svårighet är att få in alla uppgifter i tid. I början fanns inga rutiner, istället gjorde alla lite som de trodde var rätt. Det blev rörigt och ledde till stress och onödiga konflikter berättar Serian.

– Nu har jag samlat all information i pärmar som jag dels har själv och dels ger till varje lärare, säger hon och visar prydligt insatta formulär i plastfickor.

Men Seiran är inte den som skickar arga mejl eller lappar om hon inte är nöjd. I stället tar hon allt öga mot öga eller, i värsta fall, per telefon. Att prata med folk och skapa relationer gör att jobbet blir både roligare och enklare tycker hon.

– Arbetsmiljö och trivsel är det viktigaste på alla arbetsplatser. Dessutom är de nyttigt att röra på sig i det här jobbet. Själv började jag få ont i ryggen och axeln och därför känns det bra att resa sig från stolen, gå i korridorerna eller upp och ned i trapporna.

Mångkulturella finska folkhögskolan är en av femton SFI-anordnare i Göteborg och den av folkhögskolorna som tar emot flest SFI elever. I likhet med många andra utbildningsleverantörer väntar de sig ett ökat tryckt av nyanlända elever under de närmaste åren. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kommer läget att vara fortsatt ansträngt hos skola, förskola och SFI. I flera län är det idag köer till skolverksamheten och även om antalet asylsökande minskar, ökar trycket på SFI i takt med att deras uppehållstillstånd beviljas.

– Vi välkomnar fler elever säger Seiran Shatery. Än så länge har vi plats trots att vi försöker hålla klasserna små, runt 20 i varje grupp, och ha korta kötider. Men det klart det finns en gräns för oss också.

För egen del är hon redo.

– Har du bra rutiner, organisation och struktur kan du ta emot tusen elever. Det är grunderna och att ha koll på vilka regler som gäller som är det viktiga.

Hon började jobba på Mångkulturella finska folkhögskolan för sex år sedan som assistent i datasalen. Sedan har hon gjort det mesta, jobbat för folkhögskolans förskola, som elevassistent och även hoppat in som lärare.

– Jag säger aldrig nej, utan ser det som ett tillfälle att lära mig något nytt. Vikarierar jag som lärare förstår jag deras problem och det ansvar de har i olika situationer.

Både Seiran Shatery och Amsaya Mitku vet hur det känns att komma till ett nytt land utan att kunna språket. Seiran var 23 år när hon kom till Sverige från Iran och Amsaya 14 år när hon kom hit från Etiopien. Tillsammans behärskar de, förutom svenskan, sex språk: amhariska, tigrinja, arabiska, engelska, farsi och dari, och hoppar gärna in som tolkar om det behövs.

– Vill man komma vidare i Sverige måste man kunna svenska. Vi försöker pusha alla. Men jag förstår också att det är svårt. När jag kom hit kunde jag inte ett ord svenska. Jag tror jag grät i två månader och under flera år talade jag bara i korta meningar eftersom jag var rädd för att göra fel, säger Seiran Shatery.

I dag flödar orden ur henne på näst intill perfekt svenska och hon berättar att hon lärt sig bland annat med hjälp av svensk TV och ett lexikon. Själv har hon aldrig gått på SFI utan gick direkt på gymnasiet där hon fortfarande läser på kvällstid för att få högskolebehörighet. Målet är att bli elektroingenjör, en utbildning hon redan läst under tre år i Iran. Amasaya har nyss gått ut gymnasiet med inriktning mot Handel och kontor och hoppas just nu mest på att kunna fortsätta på Mångkulturella finska folkhögskolan. Kanske ska hon också bli studiehandledare till en elev på skolan och hjälpa till med språket.

– Det är kul med administration, men du måste vara öppen för allting, säger hon. Det finns så många möjligheter.

Carina Haglind Ahnstedt

tidningenvision@vision.se

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb