×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Erfarna medicinska sekreterare blir ännu mer rutinerade. Foto: Emil Malmborg

  Erfarna medicinska sekreterare blir ännu mer rutinerade. Foto: Emil Malmborg

 • Anna-Lena Lindström (mitten) åker från Arvidsjaur till Malmö två gånger per termin.
Foto: Emil Malmborg

  Anna-Lena Lindström (mitten) åker från Arvidsjaur till Malmö två gånger per termin. Foto: Emil Malmborg

 • Sofia Andersson, Janneke
Wageman och Dalila ­Dupovac hämtar lite luft. Foto: Emil Malmborg

  Sofia Andersson, Janneke Wageman och Dalila ­Dupovac hämtar lite luft. Foto: Emil Malmborg

Vässar sig för framtiden

2016-12-02

Tidningen Vision nr 8 2016. Arbetsgivarna slåss redan om dem, men de har ändå valt att själva lägga tid och pengar på att ­kompetensutveckla sig. Vi har besökt Sveriges kanske första och enda påbyggnadsutbildning för medicinska sekreterare.

Till vardags jobbar Anna-Lena Lindström som medicinsk sekreterare på en vårdcentral i Arvidsjaur. Egentligen skulle hon lugnt kunna luta sig tillbaka, åtminstone vad gäller säkerheten om att vara eftertraktad i sin yrkeskompetens. För hennes arbetsgivare har, liksom de flesta andra, ett enormt behov av medicinska sekreterare just nu.

Och prognoserna är tydliga: behovet kommer att bli än större. Kåren är till åren kommen, många närmar sig pension och påfyllnaden av nyutbildade håller inte tillräcklig takt. Men Anna-Lena Lindström och de andra drygt 20-talet kollegor från hela landet som deltar här i Malmö på påbyggnadskursen för medicinska sekreterare, vill komma vidare.

De har alla lång yrkeserfarenhet men ser också att hälso- och sjukvården står inför en jätteförändring. Och den vill de vara med och påverka. Men för att kunna ta en sådan aktiv roll, anser de att de behöver ny kunskap.

– Vi behöver hitta nya funktioner när själva journalskrivandet kommer att efterfrågas allt mindre i och med exempelvis taligenkännings-program. Och det ligger i tiden, inom hela vården ser man över vem som ska göra vad. Det märkliga är att läkare och sjuksköterskor skickas på vidareutbildning hela tiden medan vi medicinska sekreterare tvingas ta tag i det själva. Men då får väl vi bana vägen då. Det är dags att vårt yrke får högre status, säger Anna-Lena Lindström.

Utbildningen går på halvtid på ­distans under två år. Men varje termin ses deltagarna vid två tvådagars-tillfällen i Malmö där utbildning ges inom ramen för Yrkeshögskolan. Anna-Lena Lindström får själv betala resa och uppehälle när det är dags att ta sig de 150 milen söderut. Men arbetsgivaren låter henne delta på träffarna på arbetstid. Så är det inte för alla som är här i dag. Vissa har fått ta ut semester. Och såväl Anna-Lena som de flesta andra
får göra resten av utbildningen på sin fritid.

Sofia Andersson, medicinsk sekreterare på kirurgmottagningen vid Centralsjukhuset i Kristianstad, berättar att hon förvisso har tagit tjänstledigt på 25 procent för att hinna med utbildningen, men att det var hennes arbetsgivare som uppmanade henne att söka. Hon är en av få, nästan alla andra har själva tagit initiativet.

Någon säger att hennes chef inte riktigt förstår varför hon väljer att lägga tid på detta. Flera hyllar Region Skåne som har varit med och utformat påbyggnadskursen, man har sett ett behov i verksamheten.

– Vi tittar över alla våra medarbetares funktioner som ett led i att alla ska jobba på toppen av sin kompetens. Och just nu gör vi kompetensstegar för just medicinska sekreterare. Grundutbildningen har förändrats mycket och blivit längre. Nu ingår också till exempel ekonomi, ledarskap, kvalitetsarbete och teknik. För den som utbildade sig för länge sedan finns därför ofta behov av denna påbyggnadskurs, säger Lisa Davidsson som är HR-strateg inom ledningsstaben i Region Skåne, på telefon från kontoret i Kristianstad.

Vi återvänder till klassrummet här i Malmö, alldeles i närheten av hamnen och med Öresundsbron som skymtar i horisonten. Utbildningen har stort fokus på verksamhetsutveckling, projektledning och informatik. Christina Petersson som arbetar som medicinsk sekreterare inom Folktandvården i Göteborg, hoppas att hon nu ska få fler möjligheter att jobba med utvecklingsfrågor.

– Det finns ett stort behov av det, att effektivisera rutiner och administration. Vi är redan i dag specialister på det, men behöver professionaliseras ytterligare.

Anna-Lena Lindström berättar att hon redan nu har fått praktisk användning av utbildningen, även om det här gänget än så länge bara är halvvägs igenom.

Under förra delkursen fick de en uppgift där de skulle identifiera ett dilemma i den egna verksamheten och komma med förslag på lösning. Anna-Lena Lindström berättar att hon tycker det är viktigt att regelbundet ha en HRL-utbildning på arbetsplatsen. Diskussionen kommer upp varje år, nu hade hon verktyg för att slipa sin argumentation.

– Jag refererade mer konkret till nyttan samt konsekvensen av att inte ha denna utbildning. Resultatet blev inte bara beslut om att vi ska ha utbildning, utan också att en av oss medarbetare kommer att utbildas som hjärt- och lungräddningsinstruktör, säger hon nöjt.

Lisa Sandboge, medicinsk sekreterare inom företagshälsovården i Göteborg, tycker också att utbildningen redan
nu gett henne nya nycklar. Hon förväntar sig därför utveckling av sina arbetsuppgifter och en högre lön när hon är färdig.

– Premieras denna nya kunskap inte, kan man faktiskt byta arbetsgivare. Vi måste bli bättre på att sätta värde på vår kompetens, inte bara godta det vi får. Jag lär mig massor av alla kollegor här, det är värdefullt att träffas. Vi behöver bli bättre på att nätverka inom kåren. Stå upp för vad vi kan och ta plats.

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Mer om utbildningen

 • Utbildningen Vårdadministratör, verksamhetsutveckling och informatik vänder sig till yrkesverksamma som har en grundutbildning i botten
 • Utbildningen ger 200 YH-poäng och Lernia i Malmö är utbildningssamordnare.
 • Nu i januari startar en ny omgång. Det första gänget tar ut sin examen i januari 2018.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb