×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Alex ­Snäckerström Ålder: 37 år.
Yrke: Europride­koordinator. Arbetsplats: Westpride i Göteborg.
Första jobbet: Sommarjobbade med att plocka jordgubbar på Gotland när jag var 12–13 år. 
Kopplar av med: Träning och tv-serier, helst om superhjältar. X-Men är en av favoriterna.
Foto: Anna Rehnberg

  Alex ­Snäckerström Ålder: 37 år. Yrke: Europride­koordinator. Arbetsplats: Westpride i Göteborg. Första jobbet: Sommarjobbade med att plocka jordgubbar på Gotland när jag var 12–13 år. Kopplar av med: Träning och tv-serier, helst om superhjältar. X-Men är en av favoriterna. Foto: Anna Rehnberg

 • Alex har tränat Thaiboxning i över tio år. Foto: Anna Rehnberg

  Alex har tränat Thaiboxning i över tio år. Foto: Anna Rehnberg

 • Syftet med Europride, som Alex Snäckerström är koordinator för, är att synliggöra hbtq-personers livsvillkor. Foto: Anna Rehnberg

  Syftet med Europride, som Alex Snäckerström är koordinator för, är att synliggöra hbtq-personers livsvillkor. Foto: Anna Rehnberg

Synar fördomar mot hbtq-personer

2016-12-01

Tidningen Vision nr 8 2016. Han har startat tjejjour, varit pedagog, fritidsledare och thaiboxnings­instruktör. I alla roller har Alex Snäckerström kämpat för jämställdhet och hbtq-personers rättigheter. Nu är han koordinator för Europride 2018, den största Pridefestivalen någonsin i Sverige.

Montpellier, torsdag 13 oktober. Det är lunchtid och Alex Snäckerström kan pusta ut en aning och hinna med ett samtal hem till Sverige. På förmiddagen har han gjort en dragning på European Pride Organisers årsmöte: inför 60–70 personer har han redovisat hur långt förberedelserna inför Europride 2018 i Göteborg och Stockholm har kommit. Det handlar om allt från var paraden ska gå till planering inför konferenser som arrangeras under Europrideveckan.

– Och att göra det möjligt för hela Europa att kunna delta. Se till att finns möjligheter till billigt boende och uppehälle även för dem som har små ekonomiska resurser. Plus att vi lyfter fram det vi tycker är viktigt, nämligen bredden, att alla rörelser inom hbtq ska vara representerade och lyftas fram i seminarier under veckan.

Alex Snäckerström börjar bli varm i kläderna. Det har gått ett halvår sedan han fick jobbet på som Europridekoordinator. Ett par dagar till i Montpellier för att nätverka och ta del av erfarenheter från andra som arrangerat Europride, sedan tillbaka till basen på Westprides kontor i Göteborg.

Westpride är en liten organisation, fem hyrda platser i hörnet av ett kontorslandskap i centrala Göteborg. Här har Alex Snäckerström gjort sig hemmastadd. På ett extra skrivbord ligger scheman och planeringsunderlag utbredda.

– Jämfört med Stockholms Pride eller West­pride är Europride väldigt mycket större. Vi kommer att ha en regeringskonferens om hbtq-rättigheter, aktivistkonferens och programpunkter på en mängd andra språk. Och här i Göteborg arrangeras det samtidigt med kulturkalaset med scener över hela staden. Det blir en gigantisk stadsfest.

Kanske borde han vara en aning stressad. Visserligen är det lång tid kvar – Europride arrangeras sommaren 2018 – men många steg ska hinnas med på vägen. Alex Snäckerström håller i sponsorstrategi och marknadsplan. Det handlar om att ta fram en reklambyrå att samarbeta med, att bestämma hur man ska synas vid andra arrangemang och i sociala medier. Och dra in två miljoner kronor i sponsorpengar.

Svårt?

– Nej, inte om jag jämför med hur det var tidigare. När jag jobbade i en ideell förening och sökte sponsorer fick jag ofta svaret ”Javisst, det där låter ju jättebra. Men vilka är ni?”. Nu är det himla många som vill vara med.

Men för den som vill synas eller stödja Westpride eller Europride är det inte bara att pytsa in pengar. Alla som vill sponsra och samarbeta ska genomgå en utbildning, ”vilja göra en medvetandehöjning”, som Alex Snäckerström säger.

Och där är han på hemmaplan.

– Det var därför jag fick jobbet. Westpride ville ha någon som sysslat med utbildning i normer, genus, jämställdhet och hbtq-rättigheter. Det har jag gjort i tio år, säger han.

Intresset för rättighetsfrågor började ännu tidigare, redan under skoltiden på Gotland och efter gymnasiet när han bland annat var med och startade tjejjouren på ön. Men uppväxt i ett hem med knapp ekonomi tillsammans med sin mor och halvsyster var siktet till en början inställt på en helt annan yrkesbana.

– Hela min skolperiod var en hets för att få höga betyg. Om jag inte nådde maxresultat bröt jag ihop. Jag skull bli lyckad, plugga juridik och bli åklagare, försörja min mor och syster och köpa tillbaka morfars gård på Fårö.

Ambitionen höll i sig när han lämnade ön och hamnade i Göteborg för att läsa på juristlinjen.

Men det blev inga juridiksstudier. Alex Snäckerström bosatte sig i ett kollektiv, och i stället för universitetet blev det studier i feminism på Kvinnohögskolan.

– Många var queers, feminister och lesbiska. Jag kom ju från arbetsklassen och hade aldrig vistats i en sådan miljö. Jag började förstå klassfrågor, varför innerstadsungarna inte ville hänga med mig, och hur jag bara kört på och jobbat för att bli något viktigt. Jag tänkte om, insåg att jag ville jobba med människor.

Alex Snäckerström fortsatte med att läsa en fritidsledarutbildning och arbetade som elevassistent och idrottslärare samtidigt som han satsade på thaiboxning, en miljö där det fanns gott om tillfällen att utmana förhärskande normer. 

– Jag tränade och tävlade väldigt länge, var instruktör och jobbade också för att öka andelen tjejer i sporten, skrev handlingsplaner och utbildade i genusfrågor. Men det finns inom thaiboxningen en jargong och könsuppdelning som kan vara väldigt skadlig för hbtq- och queerpersoner.

I ringen gick Alex Snäckerström matcher mot kvinnor. Men var samtidigt ständigt ifrågasatt i omklädningsrummet. Efter mer än tio år i klubben valde han att sluta.

– Jag började med hormonbehandling och kunde ha sökt dispens för att tävla mot män. Men kom till slut fram till att jag antingen fick vara thaiboxare eller sluta med behandlingen.

Thaiboxningskarriären upphörde för ett par år sedan, men i yrkeslivet har Alex Snäckerström ständigt drivit vidare kampen för lika rättigheter. I Göteborg finns Mötesplats Simone, från början en förening där tjejer kan träffas, som ett alternativ till fritidsgårdar där killar har en tendens att ta över.

Alex Snäckerström anställdes för att hålla utbildningar i jämställdhet, men märkte snart att föreningen också besöktes av andra unga, personer som varken definierade sig som tjej eller kille och som också behövde en frizon, en plats där de slapp bli ifrågasatta.

– För de flesta sitter det i ryggmärgen att det är bäst för alla att utgå ifrån att man har den könsidentitet man gavs vid födseln, man eller kvinna. Om du inte passar in är det ett problem som ska utredas. Det leder till att många unga går omkring som i en grå massa och känner att alla tycker att de är fel. De har lägst förtroende för skolan, sjukvården och polisen, och ligger högst när det gäller självskadebeteende.

Alex Snäckerström startade Elda, en mötesplats för hbtq-personer en dag i veckan på föreningen Simone när man pratade om könsidentitet och sexuell läggning.

– När transpersoner möter andra i samma verklighet och blir bemötta av personer med hbtq-kompetens mår de bra. För det är inte köns­identiteten som är ett problem. Problemet är hur de blir bemötta.

På vilket sätt?

– Till exempel får man som transperson väldigt privata frågor som aldrig skulle ställas till någon som är hetero: ”När kom du ut?”, ”Vad hette du tidigare?”. Frågorna kan komma från en person som man träffade för tio minuter sedan. Vi lever i ett samhälle där man har rätt att ställa sådana frågor bara för att man är nyfiken och välmenande.

När började du själv fundera över din könsidentitet?

– Det är viktigt att prata om den frågan, för det är just såna frågor hbtq-personer får och förväntas leverera ett svar på. Jag kan inte svara på den, lika lite som du kan svara på när du insåg att du var man och började fundera över det.

Föreningen Simone fortsätter verksamheten utan Alex Snäckerström. Men hans fokus är detsamma, även nu när det handlar om att arrangera Europride.

– Hela festivalen går ut på att synliggöra de livsvillkor hbtq-personer lever under. Europride ska synas i varje stadsdel. Göteborg ska bli en stad som är bättre för hbtq-personer än det är i dag. 

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Europride 2018

 • 2018 blir 25:e året Europride arrangeras.
 • Både Göteborg och Stockholm är värdar, en vecka genomförs i vardera staden.
 • Festivalen inleds i Stockholm i juli och avslutas i Göteborg i augusti.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb