×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Bara ekologiska bananer till barn i förskolor och på fritids var ett av de första förslagen som kom in när Borås stad införde e-petitioner. Ett halvår senare var förslaget verklighet. Foto: Colourbox

    Bara ekologiska bananer till barn i förskolor och på fritids var ett av de första förslagen som kom in när Borås stad införde e-petitioner. Ett halvår senare var förslaget verklighet. Foto: Colourbox

E-förslag är inne - och ute

2016-12-02

Tidningen Vision nr 8 2016. Fler kommuner vill låta medborgarna rösta om förslag på nätet. Men Haparanda, som var bland de första att införa så kallade e-förslag, stänger lådan.

När Haparanda för fem år sedan införde möjligheten att lämna e-förslag beskrevs det som en succé. Idéer om cykelvägar, skejtpark, farthinder med mera strömmade in och flera av de förslag som fick stöd av andra kommuninvånare genomfördes också. Men intresset falnade, och från årsskiftet stängs den digitala förslagslådan.

– Jag tror det fanns ett uppdämt behov i början. Men sedan har det bara kommit ett par förslag om året, säger kvalitetsstrateg Tommi Slunga som framhåller att kommunen har kvar andra vägar för medborgare att lämna förslag.

Haparandas erfarenhet tycks dock inte avskräcka andra. Närmare tio kommuner har beslutat införa e-förslag från och med nästa år. Och det 20-tal kommuner och landsting som redan är igång kör vidare. Modellen är likartad: om ett e-förslag stöds av ett visst antal underskrifter ska det utredas och tas upp i en nämnd. Variationen ligger i hur många underskrifter som krävs. I en del kommuner, både större och mindre, som Västerås, Linköping, Burlöv och Kävlinge krävs det 100 underskrifter. I andra, som Strängnäs och Bengtsfors, räcker det med 30.

Värmdö sticker ut. Där behövs 500 underskrifter vilket lett till att 69 av 70 inlämnade förslag sållats bort.   

Värmdös ks-ordförande Monica Pettersson (M) säger att det var den gräns man landade på efter att partierna diskuterat frågan.

– Men det har också pratats om att vi ska göra en utvärdering, säger hon.

Vad är meningen med ­e-förslag när bara ett av 70 klarat gränsen?

– Förslagen kan också fångas upp av partierna. Det är idéer som vi kan göra verkstad av, säger Monica Pettersson.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum