×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Jobbar på beställning. Johanna Bond får sina uppdrag från ägarna, regionerna Dalarna, Gävleborg och Örebro län. Foto: Wiktor Dabkowski

  Jobbar på beställning. Johanna Bond får sina uppdrag från ägarna, regionerna Dalarna, Gävleborg och Örebro län. Foto: Wiktor Dabkowski

 • Bra väg in. Johanna Bond var själv praktikant innan hon började som handläggare. Den här hösten är det Adam Bernhardsson och Lisa Långberg som testar jobbet på ett regionalt representationskontor. Foto: Wiktor Dabkowski

  Bra väg in. Johanna Bond var själv praktikant innan hon började som handläggare. Den här hösten är det Adam Bernhardsson och Lisa Långberg som testar jobbet på ett regionalt representationskontor. Foto: Wiktor Dabkowski

 • Nära till politiken. Att hålla kontakt med parlamentariker som vill ha synpunkter på olika EU-betänkanden ingår i jobbet. Foto: Wiktor Dabkowski

  Nära till politiken. Att hålla kontakt med parlamentariker som vill ha synpunkter på olika EU-betänkanden ingår i jobbet. Foto: Wiktor Dabkowski

Bland direktiv och dalahästar

2016-12-02

Tidningen Vision nr 8 2016. Hur undviker man att gå vilse i EU:s djungel av ­nätverk, projekt och program? Johanna Bond, ­handläggare på Central Sweden i Bryssel har lärt sig hur man bäst bevakar EU-politiken med ena foten stadigt kvar i Dalarna.

Klockan är tio på förmiddagen och sex personer slår sig ned i konferensrummet, sjätte våningen på Rue du Luxembourg. Bara några hundra meter bort vajar EU-flaggorna utanför kommissionens huvudbyggnad, men här inne går det inte att ta miste på vem som är huvudman: leksandsstolar och bord i björk, dalahästar, stiliserade glasfiberskulpturer av Gävlebocken och modelltåg från Hallsberg på hyllor längs väggen.

Central Sweden är Dalarnas, Gävleborgs och Örebros regionkontor i Bryssel, deras förlängda arm till EU som de själva beskriver det. En av kontorets tre tjänstemän, policy advisor Johanna Bond, har nu samlat kolleger från Baskien, Kantabrien, ­Flandern och andra regioner i Europa runt björkbordet. På dagordningen står en mängd punkter kring kommunikation av Vanguardinitiativet, ett ganska nytt nätverk av olika länders regioner.

– Det övergripande målet är att industrins produktion som flyttats ut ska tillbaka till Europa, att skapa nya värdekedjor, ny industri och stärka konkurrenskraften. För det krävs forskning och innovation, säger Johanna Bond.

Flera olika pilotprojekt är igång, bland annat ett om 3d-printing där Region Örebro medverkar, och ett med företag från Dalarna och Skottland som utvecklar stålkonstruktioner till havs. Pengarna kommer än så länge bara från regionerna som är med, men framöver handlar det om att påverka EU:s innovationspolitik och möjligheterna till finansiering.

– Det är en utmaning. Forskningspengarna i EU går mest till stora projekt och stora lärosäten. Inte så mycket till industriledd forskning eller mindre universitet. Vi skulle gagnas av att EU-programmen var mer inriktade på innovation, säger Johanna Bond.

Långsiktig lobbying krävs, och ett steg på vägen är ett inplanerat möte med regiondirektörer och inbjudna EU-parlamentariker. Nu ska den här lilla gruppen av tjänstemän från olika delar av Europa se till att allt klaffar.  Och det mesta får man fixa på egen hand.

– Hur gör vi med namnskyltar för deltagarna? Ska vi twittra från mötet? Uppdatera nätverkets hemsida? Och känner någon en fotograf som kan ta bilder?

Johanna Bond betar av listan och var och en tar på sig uppgifter. Klockan tolv avslutar hon för lunch.

– Äter ni så här tidigt? säger deltagaren från Baskien med ett skratt och konstaterar på väg ut att han har två timmar kvar till sin lunchpaus.

Johanna Bond har jobbat på kontoret sedan i våras, ett vikariat hon nappade på efter att ha varit praktikant här förra hösten. Dessförinnan var hon ungdoms­konsulent i Rättviks kommun. Nu har hon forsknings- och ungdomsfrågor som sina bevakningsområden, medan kollegerna Eva Björk och Fredrik Waern bland annat bevakar transport- respektive energifrågor.

– Men det är fel att säga att vi jobbar med EU-frågor. Det vi gör är att ge regionerna EU-perspektiv på frågor de prioriterar, säger Johanna Bond och betonar att man är hemma i Sverige ungefär en vecka varje månad för att stämma av och få uppdrag.

En stor del av jobbet handlar om att analysera vilken EU-finansiering som finns för regionernas projektidéer.

– Först och främst måste man ha en partner från en annan europeisk region. Vi ser till att de kan hitta en partner i så kallade matchmakingevents, säger Johanna Bond och tar som ett exempel Mora folkhögskola.

– De har länge arbetat med att utveckla IT-lösningar för vuxna med måttlig utvecklingsstörning och söker nu projektpartners från andra medlemsstater.

Går det att hålla koll på alla EU:s lagförslag, utlysningar, fonder, programperioder och nätverk?

– Jag behöver inte greppa allt. När det gäller projektidéer bör jag veta var jag ska leta, hitta delprogram och se när det går att ansöka. Men visst finns det risk för ”information overload”. Det går att jobba hur mycket som helst.

En vanlig arbetsvecka då? Johanna Bond tittar i kalendern och ser vad som hunnits med: studiebesök från både Örebro och Gävle Energi som fick hjälp med kontakter i Bryssel, avstämning och presentation av olika rapporter, träffar och uppdatering i nätverk med andra handläggare på regionkontoren, skypemöte med Region Dalarna.

– När jag började här som praktikant såg jag Brysselkontoret som något långt bort. Men så var det absolut inte. Det roliga är just att jobba med frågor som är viktiga hemma, se hur idéer växer fram där och kunna koppla till EU:s politiska riktlinjer och finansiering.

Men kan små regioner som Dalarna, Örebro och Gävleborg verkligen påverka EU:s politik?

– Man måste vara med tidigt och tänka att allt är på lång sikt. När kommissionen väl lagt sitt förslag är det svårt att få gehör, säger Johanna Bond och tar ett exempel för att visa på EU:s inflytande, även inom områden där man knappast trodde det.

– Hur uppstod ”En väg in”, modellen som många använder där alla myndigheter samlas på ett ställe för att underlätta för unga och andra som söker stöd? Jo, det initiativet startade i EU-kommissionen.

Och hur berör det regionerna?

– Pratar man om något i EU finns det också finansiering kopplat till det. Vi är inte här för att jaga pengar, men visa på möjligheterna och hur regionerna påverkas. Man måste se helheten.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Många regioner i Bryssel

 • Mer än 300 regioner och städer är representerade med egna kontor i Bryssel.
 • Från Sverige finns 12 regionala EU-kontor.
 • Central Sweden finns på plats sedan 1999
 • För att få större inflytande samverkar regioner från olika nationer i många olika nätverk.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum