×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Varför spolar ni issörja i vattenledningarna?

2016-05-30

Tidningen Vision nr 4 2016. Fem frågor till Dejan Tucakov, VA-ingenjör i Helsingborg.

– För att rensa ledningarna. Metoden, som kallas ispiggning, går ut på att man gör ledningen trycklös och pumpar in fruset vatten via en brandpost, man tillsätter salt för att skynda på frysningsprocessen. Sedan öppnar man en brandpost längre ned längs vattenledningen för att få ut isen.

Hur kommer det sig att ni provade ispiggning?

– Det är en ny teknik i Sverige som vi tyckte verkade spännande. Vi tog kontakt med det engelska företaget Aqualogy, numera Suez, och tillsammans kom vi fram till en bra lösning för ett försök i Billesholm, ett område i Bjuvs kommun. Där är vattenledningarna avgränsade från det övriga ledningsnätet och dessutom har vi haft några kunder som klagat på vattnets lukt och smak just där.

Är det en bra metod?

– Absolut, man kan rengöra väldigt långa sträckor i förhållande till andra metoder. Dessutom klarar ispiggning böjar och dimensionsförändring betydligt bättre. Andra mekaniska piggar kan fastna, men fördelen med isen är att den smälter och kan spolas ut genom brandposterna.

Varför slaggar ledningar igen?

– De slaggar sällan igen, men det är normalt att biofilm och sediment finns i vattenledningar, det förekommer överallt i alla ledningsnät.

Är ispiggning framtidens melodi?

– Ja, det tror jag faktiskt. Metoden blir mer och mer uppmärksammad och allt fler ser fördelarna. Det är redan vanligt i flera

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Vi har ny webbplats!

Tidningen Vision har bytt hemsida och webbadress. Besök oss på tidningenvision.se.  2019-10-28

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Till arkivet

Fakta

Dejan Tucakov
Ålder: 28 år.
Titel: VA-ingenjör.
Arbetsplats: NSVA, Nordvästra Skånes ­Vatten och Avlopp AB
i Helsingborg.
Bor: Lägenhet i ­Helsingborg.
Familj: Sambo.
Fritid: Familj, vänner, träning, resa.
Godaste vattnet: ­”Vatten från sjön Bolmen, finns i bland annat Helsingborg, jag tycker det är gott, lagom på alla sätt.”

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb