×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Pegah Melin började som konsult i Sundbyberg. Nu är hon anställd som projektledare och en av de ansvariga när en ny stor stadsdel tar form. Foto: Rickard Kilström

    Pegah Melin började som konsult i Sundbyberg. Nu är hon anställd som projektledare och en av de ansvariga när en ny stor stadsdel tar form. Foto: Rickard Kilström

  • Ingvar Sörman, Pegah Melin och Anders Lindberg diskuterar Stora Ursvik som ska vara färdigbyggt om tio år. Foto: Rickard Kilström

    Ingvar Sörman, Pegah Melin och Anders Lindberg diskuterar Stora Ursvik som ska vara färdigbyggt om tio år. Foto: Rickard Kilström

  • Gör plats för busstrafik. Pegah Melin diskuterar gatubreddning med Per Tornhede. Foto: Rickard Kilström

    Gör plats för busstrafik. Pegah Melin diskuterar gatubreddning med Per Tornhede. Foto: Rickard Kilström

Bygger stort i liten kommun

2016-05-30

Tidningen Vision nr 4 2016. Sundbyberg bygger mer per capita än någon annan kommun i Sverige. Mitt i framväxten av en ny stor stadsdel står Pegah Melin och håller i trådarna. Stort som smått, allt från att planera avloppsnät till att få nyplanterade träd att växa hamnar på hennes bord.

Fler invånare= Mer personal

Sundbybergs befolkning har på tio år ökat från 33 000 till 46 000 personer. I takt med det har kommunen också anställt mer personal. 2015 hade kommunen 2063 anställda, en ökning med 21 procent jämfört med 2009.

Det är knäpptyst på femte våningen i det stora stadshuset i Sundbyberg. Trots att cirka 130 personer jobbar på det här planet tycks arbetet pågå helt ljudlöst bakom skärmarna. Här sitter ekonomer och tjänstemän på bygglovsenheten, och här och där ligger bygghjälmar redo för den som ska ut på inspektion.

– Samtalen sker i mötesrummen, säger Pegah Melin och visar oss in i ett sådant.

Hon slår sig ner på en stol intill vita tavlan där hon skrivit ner orden som kom till henne igår kväll: ”Vi bygger med passion och med medborgaren i fokus”.

Det är Sundbybergs stad vi talar om. Sveriges till ytan minsta kommun och också den som sedan några år bygger mest per capita i hela landet. I dagsläget bor här 46 000 personer, men siktet är inställt på 70 000 invånare 2030.

– Vi måste ju möta den ökande befolkningen med allt den behöver, som bostäder, skolor, och idrottsanläggningar, säger Pegah Melin och pekar på en framtida översiktsbild av Stora Ursvik som ligger på bordet.

Det ser ut som ett lapptäcke av fyrkantiga hus och korridorer av grönska. Själva byggandet satte igång 2005, men planerna hade förstås funnits sedan långt tidigare. 2025 är det tänkt att hela området ska vara färdigbyggt och ge tak över huvudet åt 16 000 personer, men det är inte säkert att tidsplanen håller.

Pegah Melin är projektledare för mark och infrastruktur på projektenheten för stadsmiljö- och serviceförvaltningen på Sundbybergs kommun. En del av hennes tjänst innebär att vara huvudprojektledare för genomförandet av byggnationer i Stora Ursvik, med ansvar för ”allmän platsmark”, det vill säga parker, gator – allt utom bostäder. Dessutom är hon projektledare för fem detaljplaner i området. Hon pendlar alltså mellan total översikt och detaljer, ska se till att planen följs, att allt som byggs är enligt granskade och godkända handlingar från staden och dessutom ska hon hinna kommunicera det som händer till övriga parter i samarbetet.

– Det gäller att ha helikoptersyn och kunna ta både små och stora frågor som dyker upp. Ena dagen kan det vara ett träd på en gata som inte har tagit sig och vi får fråga oss vad vi ska göra. Andra dagen är det möte med tekniska enheten, vatten- och avloppsenheten, eller något annat som rör en större fråga, säger Pegah Melin.

Och ibland slänger hon sig på någon av kommunens cyklar och hoppar in på ett möte för att någon annan delansvarig inte kan.

– I den här rollen måste jag kunna kavla upp ärmarna och rycka in där det behövs. Och jag måste förstås vara uppdaterad så att jag kan göra det.

Just flexibiliteten är något hon tycker om med sitt jobb. En dag kan bestå av flera möten, både internt och externt. Pegah gillar lagkänslan hon upplever när hon vet att de står på enad front på ”hemmaplan” och hon får vara Sundybergs stads representant i partsmöten. Hon säger att hon brinner för uppgiften, att bygga något som ska användas av människor. Och hon är glad att få vara med och se något växa fram.

Pegah Melin föddes i Iran, och kom till Sverige som sjuåring för 30 år sedan. Under studieåren läste hon bioteknik på Mälardalens högskola i Eskilstuna. Men från att forska om leukemi på Karolinska institutet gick hon vidare till en tjänst som arbetsledare på Gasnätet AB, för att 2015 börja jobba i stadshuset i Sundbyberg. Först på konsultbasis, men sedan förra sommaren som fast anställd på den tjänst hon har i dag.

Hittills har Stora Ursvik engagerat ett tiotal personer i stadshuset, som dock även sysslar med annat. Utöver det anlitas konsulter, till exempel byggledare, som jobbar i området som växer fram på andra sidan Enköpingsvägen.

Pegah Melin leder oss förbi sitt skrivbord där hon hämtar kappa och bygghjälm, innan det bär av till projektkontoret som är lite av hennes andra arbetsplats. Där hålls många möten. I baracken som tillhör Stora Ursvik KB tar projektledaren Anders Lindberg och byggledaren Ingvar Sörman emot.

Sammanlagt 15 byggherrar verkar i området, och ja, det är just herrar, till allra största del. Pegah är oftast ensam kvinna i det här sammanhanget.

– Jag tycker det är häftigt. Så länge man är påläst och kan det som är ens område, och möter andra med respekt – då får man respekt tillbaka också, säger hon.

Projektkontoret ligger på gränsen mellan den nya bebyggelsen och det som västerut ännu är obebyggt. Tidigare tillhörde den här marken Försvarets Forskningsanstalt, FOA, och var otillgänglig för allmänheten.

Ett stenkast bort, i hörnet Oxenstiernas Allé/Marieborgsgatan, pågår arbetet med att bredda gathörnet mellan de terrakottafärgade lägenhetshusen som vuxit upp vid den splitternya Kymlinge­skolan. Det bor redan 3 400 personer i området, och visst rör det sig lite i fönster och längs trottoarer.

Byggledaren Lars Gustafsson, som Pegah tagit in som konsult, och NCC:s platschef Per Torhede, står och diskuterar gatubreddningen i det lätta duggregnet. Bussarna kom inte fram ordentligt, och frågan har sedan stötts och blötts i möten med Sundbybergs stad.

– Det är sånt som dyker upp när folk börjar röra sig mer i området. Men titta nu vad smidigt det blir, säger Per Torhede när en stor buss svänger förbi.

Pegah Melin nickar. Ännu en detalj är på plats i byggandet av en ny stadsdel.

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum