×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      Se konst och skapa själv. Konstpedagogerna på Akvarellmuseet tar regelbundet emot skolklasser. Foto: Sofia Sabel

  Se konst och skapa själv. Konstpedagogerna på Akvarellmuseet tar regelbundet emot skolklasser. Foto: Sofia Sabel

 • 
      ”Barnen på Tjörn växer upp med museet och blir vana att se och prata om konst”, säger Sofia Olofsson (t.h.), informatör på Akvarellmuseet. Till vänster kultursamordnare Maria Bäckersten. Foto: Sofia Sabel

  ”Barnen på Tjörn växer upp med museet och blir vana att se och prata om konst”, säger Sofia Olofsson (t.h.), informatör på Akvarellmuseet. Till vänster kultursamordnare Maria Bäckersten. Foto: Sofia Sabel

 • 
      ”Både föreningar och andra delaktiga ska vara stolta över att vi blivit Årets kulturkommun”, säger kulturnämndens ordförande Benita Nilsson (t.h). Visionmedlemmen Ewa-Lena Svensson nominerade kommunen. Foto: Sofia Sabel

  ”Både föreningar och andra delaktiga ska vara stolta över att vi blivit Årets kulturkommun”, säger kulturnämndens ordförande Benita Nilsson (t.h). Visionmedlemmen Ewa-Lena Svensson nominerade kommunen. Foto: Sofia Sabel

Tjörn är Årets kulturkommun

2016-01-18

Tidningen Vision nr 1 2016. Vad händer med kulturlivet i en turistort när besökarna åkt hem? Tjörn är Årets kulturkommun 2016. Tidningen Vision begav sig dit en småkylig vintervardag för att ta tempen på kulturlivet off-season.

Fakta

Årets kulturkommun 2016

Vision har utsett Tjörn till Årets kulturkommun 2016. Kommunen har bland annat en garanti för skolbarn som ger dem rätt till att se en professionell föreställning varje år, samt fördjupa sig i en konstart. Tjörn har också anställt flera kulturpedagoger som arbetar tillsammans med skolan och kulturskolan. Kulturens roll har slagits fast i en kulturpolitisk strategi som sträcker sig fram till 2025.

Många har fått priset

Vision har utsett Årets kulturkommun i 27 år. Priset går till en kommun som bland annat ser till att kultur är tillgänglig för alla i kommunen, har en långsiktig kulturpolitik och gör anställda och invånare delaktiga i kulturverksamheten.

Ruggigt. Bara ett fåtal plusgrader och tät dimma – sikten är något hundratal meter – gles trafik som upphör helt när man svänger av huvudvägen på norra ön och tar av i riktning mot Sundsby säteri. Väl på plats bland de röda 1700-talsbyggnaderna är det tyst och stilla, så när som på spridda hundskall från skogbrynet på andra sidan dammen.

Godset tillhörde en gång den mäktiga Margareta Huitfeldt som under stormaktstiden ägde stora delar av Bohuslän. Grym och hänsynslös, lurade bönder och satte sig upp mot kyrkan. Murade till och med in en präst i källaren. Enligt sägnerna.

– När jag var barn gick det mängder av skrönor om Margareta. Och när vi flyttade in här hände det faktiskt att folk ringde och sa att de sett avhuggna huvuden på vägen. Det gick så mycket rövarhistorier att vi tillsatte en sanningskommission. Hon var mest av allt en hård affärskvinna, berättar kultursamordnare Maria Bäckersten, när hon tar emot på kontoret en knarrig trappa upp i huvudbyggnaden.

Sedan ett tiotal år är Sundsby säteri i kommunens ägo. Ett välbesökt turistmål som tillsammans med Akvarellmuseet och skulpturparken Pilar utgör den gyllene triangeln i Tjörns kulturliv, men också en väsentlig del av öns kulturarv. Vilket tas tillvara.

– Sundsby rymmer både Bohusläns historia och kvinnohistoria som vi visar i både spel och skrift, guidningar, vandringar och utställningar. Och Sundsby ska vara Tjörnbornas eget ställe. Nu har vi haft en dansgrupp som berättat Margaretas historia i föreställningar för samtliga tredjeklassare på ön, säger Maria Bäckersten och berör osökt flera av hörnstenarna i Tjörns kulturpolitik: Att kulturen ska leva året om, medborgarperspektivet, kulturarvet, bredden av olika konstarter och satsningen på kultur för barn och unga. Samt samarbetet med teatergrupper och andra föreningar och organisationer.

– Det starka föreningslivet är basen, betonar Maria Bäckersten, och beskriver hur man genom workshops och olika former av dialog – det som i metod­beskrivningen kallas cultural planning – ser till att involvera alla föreningar, konstnärer och medborgare i samhällsplaneringen.

Från Sundsby tar det ungefär en halvtimme till centralorten Skärhamn. Färden slingrar sig i sydväst genom öppna landskap och mindre skogspartier. Väl framme i Skärhamn svänger vi in framför Nordiska akvarellmuseet. Ett välkänt turistmål som varje sommar drar cirka 200 000 besökare.

Nu är det lågsäsong och inga köer till entrén. Men likväl aktivitet. På bottenvåningen sitter ett 20-tal personer från föreningen Akvarellmuseets vänner och skickar ut senaste medlemstidningen. En trappa upp är det full rulle i experimentverk­staden. Elever från en mellanstadieklass har försetts med förkläden, penslar, svart färg och vita pappersark.

– Lyssna allihop. Vrid pappret ett varv och börja måla. Fem minuter från och med nu, säger konstpedagog Jonte Nynäs.

– Det är viktigt att det händer mycket här. Men vi är också i skolorna, vi vill få både unga och äldre att upptäcka konsten, säger han innan han instruerar eleverna att skriva namn på sina alster och tvätta penslarna.

Samarbetet med kommunen är etablerat. En av konstpedagogerna är anställd både av kommunen och museet, och att satsningen på barn och unga är central i Tjörns kulturpolitik märks också på andra sätt. Dels finns en garanti som ger alla barn rätt att se minst en föreställning och fördjupa sig i en konstart varje år, dels anställdes för några år sedan ett tiotal kulturpedagoger som genomför projekt med lärarna.

– Det kan börja med att en lärare vill få bättre sammanhållning i klassen. Då kan till exempel dramapedagogen vara med och jobba med värderingar, berättar Cathrine Berntsson, enhetschef för barn- och ungdomskultur.

Effekten har blivit ett ökat tryck på kulturskolan. När eleverna får pröva en konstart vill de fortsätta. Mer än var tredje barn, 37 procent, deltar i kulturskolan.

– Nu har vi 60 elever som målar akvarell. Och det optimala är att varje barn har en sysselsättning, får ett innanförskap. Det är när barn inte har något att göra, inte blir sedda, som det kan bli problem, säger Cathrine Berntsson.

Saknas det något då i Tjörns ­kulturliv? Ja, när diskussionen börjar handla om nästa års stora projekt, musikalen West Coast story, som ska skrivas, spelas och uppföras tillsammans med skoleleverna blir det tydligt vad som står högst på önskelistan. Var ska premiären vara? Fotbollshallen? Folkhögskolan?

– Kanske i tennishallen. Men det blir lite meck. Och vi måste tänka på bärigheten i takbjälkarna. För ljusriggarna, säger Maria Bäckersten.

Kulturchefen Evike Sandor konstaterar att en ny scen nu är prio ett.

– Det behövs för att kunna visa upp allt bra som görs, säger hon och slår fast att kultur ger ökad livskvalitet.

– Även i en liten kommun ska man ha möjlighet att se opera. Eller dans. För även om man inte tycker om just den konstarten ska man få möjligheten att uppleva konsten, säger hon.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Foto: Mostphotos

Får fler att fortsätta idrotta

Barn ska inte tvingas välja en enda idrott. Det är utgångspunkten i Vetlandamodellen där föreningar samarbetar för att unga ska kunna vara aktiva i flera sporter.  2019-06-03

Att binda samman nutid och dåtid. Så kan man beskriva kommunantikvarien Peter Anderssons jobb. Här är han framför den gamla sjömalmshyttan Åminne Bruk, ett populärt utflyktsmål för traktens skolungdom. Foto: Marlin Johansson

Han väcker liv i historien

Den gamla gummifabriken, möbeltraditionen och traktens historia. Småländska Värnamo har prisats för att man synliggör det lokala kulturarvet. Kommunens egen antikvarie Peter Andersson har en nyckelroll i det arbetet.  2019-06-03

Göteborgs stads­museum, där Visions ombud Cilla Ingvarsson arbetar, kan få besök av Arbetsmiljöverkets inspektörer. Foto: Sofia Sabel

Kultursektorn synas

Arbetsmiljöverket har inlett sin första större granskning av kultursektorn. Framför allt är det arbetsplatsernas arbete med förebyggande kränkningar som ska synas.  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb