×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

warning icon

Vill du testa vår betasida?

Vi har tagit fram en ny startsida på vår webbplats och du kan vara med att testa den. Vi vill gärna att du berättar vad du tycker. Testa den nya startsidan

 • 
      Hapz Gani kramar om en av besökarna på De 4 årstider i Köpenhamn. En mötesplats för barn och unga i familjehem och barnhem. Foto: Kent Klich

  Hapz Gani kramar om en av besökarna på De 4 årstider i Köpenhamn. En mötesplats för barn och unga i familjehem och barnhem. Foto: Kent Klich

 • 
      På torsdagskvällarna är det öppet hus. Då finns det alltid någon att prata med. Foto: Kent Klich

  På torsdagskvällarna är det öppet hus. Då finns det alltid någon att prata med. Foto: Kent Klich

 • 
      Sophia Nimb Bennekov och Aksel Johansen är besökare och Stine Filholm socialsekreterare och en av de som leder De 4 årstiders gruppverksamhet. Foto: Kent Klich

  Sophia Nimb Bennekov och Aksel Johansen är besökare och Stine Filholm socialsekreterare och en av de som leder De 4 årstiders gruppverksamhet. Foto: Kent Klich

 • 
      Andreas Stibolt Truelsen skojar med Stine Filholm. Han har besökt De 4 årstider i elva år. Nu är han mentor i verksamheten. Foto: Kent Klich

  Andreas Stibolt Truelsen skojar med Stine Filholm. Han har besökt De 4 årstider i elva år. Nu är han mentor i verksamheten. Foto: Kent Klich

Hjälp att tro på sig själva

2016-04-14

Tidningen Vision nr 3 2016. Många unga på familjehem brottas med känslor av ensamhet och av att vara annorlunda. De 4 Årstider i Köpenhamn har utvecklat metoder för att stärka placerade ungas självförtroende och sociala nätverk.

Fakta

De 4 ­Årstider

De 4 Årstider startades 1995 av Terese Mersebak, då familjehemsinspektör i Köpenhamn.

Hon samlade placerade barn i en grupp för att de där skulle kunna dela sina tankar med jämnåriga med liknande bakgrund. Deltagandet är frivilligt.

Externa utvärderingar har visat att de som deltar har förbättrat sina skolresultat.

Projektet permanentades 1997.

Det är torsdag, sen eftermiddag. På Köpenhamns gator skyndar folk hemåt efter jobb och shopping. I mötesplatsen De 4 Årstiders lokaler stiger ljudnivån i takt med att allt fler tjejer och killar kliver in genom dörren. I köket råder febril aktivitet.

Runt ett bord hugger ungdomar in på bröd, köttbullar och pålägg. Andreas Stibolt Truelsen, 20, är en av stamgästerna som jag får en pratstund med senare på kvällen.

Andreas har deltagit i de utvecklingsgrupper som är De 4 Årstiders grundbult. En grupp består av 8–10 ungdomar i samma ålder som träffas för att lära känna varandra och samtala om teman som placerade barn och unga ofta har funderingar kring. De är i åldern 10–23 år och bor eller har bott i familjehem eller på barnhem.

– Man lär känna sig själv i gruppen och så förstår man att man inte är den enda i världen, säger Andreas.

Banden växer sig starka under de bortåt två år som en grupp hålls ihop, förklarar han. Grupperna träffas var femte helg kring aktiviteter som klättring, cykling eller en resa. Ibland går resorna utomlands vilket är nytt för många. Gruppsamtalen leds av De 4 Årstiders socialsekreterare och tar upp teman som sociala spelregler och självkännedom. Övningar med syfte att stärka självförtroendet är ett stående inslag på programmet. De flesta träffas även här på torsdagarna för att umgås och äta middag.

 

Andreas är enda barnet och skiljdes tidigt från sin alkoholiserade mamma. Som sexåring fick han ringa efter henne på krogen eller fixa något att äta på egen hand. Tills helt nyligen bodde han hos en moster. Vem pappa är vet han inte. ”Jag har kanske sett honom på bussen någon gång”, som han uttrycker saken. I skolan slog uppgivna lärare fast att Andreas inte förmår att lära sig något. Först i sjuan, när han bytt skola, lärde han sig läsa och skriva.

Nu bor han i en lägenhet som tillhör De 4 Årstider och har en avlönad praktikplats. Han utbildar sig till plåtslagare. Drömmen är att starta egen plåtverkstad.

– Det här stället har betytt absurt mycket för mig. Terese som startat det här kallar jag för ”Moder Teresa”. Jag var ett riktigt problembarn tidigare.

Andreas har besökt De 4 Årstider varje torsdag i elva år. Det finns inget som kan konkurrera med samvaron här, tycker han. Nu är han mentor för några av de yngre som deltar i mötesplatsens grupper.

– Dom kan fråga mig till råd. Jag har ju varit i samma situation som dom.

 

Vänskapen med andra unga som har varit eller är placerade är viktig. Svårast för Andreas är jular och födelsedagar. Då har han alltid varit orolig för om mamma ska komma ihåg honom, ”kommer hon att ringa?”, ”får jag någon present?”…

Signe Christensen, 20, tycker att det känns bra att möta andra unga som växt upp i familjehem. De behöver ingen förklaring. Hon har bott på barnhem i två omgångar och i ett familjehem. I tolvårsåldern flyttade hon tillbaka till sin pappa och har nu egen bostad.

Andra jämnåriga har ofta svårt att förstå att det finns de som inte kan bo hos sina biologiska föräldrar, säger hon.

– Jag har fått väldigt mycket hjälp här, inte minst med allt praktiskt.

Signe har fått ekonomiskt stöd för att kunna gå på gymnasiet och på en utbildning i näringslära. Hon studerar nu till grundskollärare. De 4 Årstider har hjälpt henne att söka pengar från fonder.

– När jag kommer hit fyra–fem timmar på torsdagarna kan jag koppla bort allt annat. Jag njuter av att bara umgås med de andra, säger Signe.

 

Eva, 18, tillhör också de som helst tillbringar torsdagskvällarna på De 4 Årstider. Det har hon gjort sedan hon var 8–9 år. Sedan tio år bor hon på barnhem tillsammans med sin två år yngre syster, men inom kort ska hon flytta till egen bostad.

– Stämningen här är härlig. Om du har en dålig dag finns det alltid någon att prata med.

Eva berättar om en tuff uppväxt som satt ärr i själen. Samtidigt har åren på barnhem och stödet från De 4 Årstider gjort henne stark. Hon avskyr när folk tycker synd om henne. Det går bra i skolan, hon ska studera sociologi efter gymnasiet och vill bli politiker eller skådespelare.

– Jag vill också gärna hjälpa folk och göra världen till ett bättre ställe.

Omgivningen tror ofta att placerade barn är problembarn, påpekar Stine Filholm, som är socialsekreterare på De 4 Årstider. Hon leder grupper med unga och är kontaktperson till två av de unga som kommer hit. I hennes senaste grupp var deltagarna 13–16 år.

– Det är en enorm sorg att inte ha mamma och pappa, men här inser man att man inte är ensam om att ha det så, säger hon.

Mötesplatsens gruppaktiviteter ger kunskaper och social samvaro. De fungerar som en dörr­öppnare och ger gemensamma upplevelser att samtala om. Även om placeringarna fungerat bra så känner många sig annorlunda och ensamma innerst inne. I grupperna hittar de unga starka sidor hos sig själva och varandra. Där kan alla tala fritt om hur det är att bo i familjehem eller på barnhem och om det svek som de upplevt från sina föräldrars sida.

De 4 Årstider ger ett stöd in i vuxenlivet. Stödet kan behövas lång tid efter det att den unge flyttat från familjehemmet för den som inte har någon förälder att vända sig till.

Artiklar

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Patti Hansén har inget fast kontor utan jobbar på plats på enheterna han ansvarar för. Foto: Sofia Sabel.

Patti Hansén: ”Det går att utrota hemlösheten”

Ingen ska behöva sova på gatan. Det menar socialpedagogen Patti Hansén, verksamhetschef för området hemlösa på Räddningsmissionen. Han kräver ett politiskt uppvaknande och vill att fler riktar blickarna mot Finland.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb