×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      Malin Bjerkhede

  Malin Bjerkhede

Luckor i lag för lika lön

2015-09-10, Tidningenvision.se

Tidningen Vision nr 5 2015. Det behövs tydligare regler för hur lönekartläggningar ska göras. Det anser Vision som vill ha skärpt lagstiftning för att snabba på utvecklingen mot jämställda löner.

Fakta

Fackombud vill ha skärpta regler

 • 17% anser att arbetsgivaren gör så dåliga lönekartläggningar att man inte kan se om det finns osakliga löneskillnader.
 • Drygt 80% anser att facket bara delvis eller inte alls kan påverka arbetet med lönekartläggningar.
 • Drygt 50% tycker att lagen inte är tillräckligt tydlig för att det ska gå att göra bra lönekartläggningar.

Källa: Visions undersökning bland avdelningsordförande i kommuner och landsting

Bakgrunden är att Vision stångat huvudet i väggen när man testat nuvarande lagstiftning. 2013 anmälde Vision Halmstads kommun för brott mot diskrimineringslagen och begärde att arbetsgivaren skulle tvingas betala en halv miljon kronor om man inte gjorde korrekta lönekartläggningar. För­bundet ansåg att den lönekartläggning som gjorts hade allvarliga brister, bland annat när det gällde samverkan med facket och hur man jämfört lönerna i likvärdiga yrken.

– Vi tyckte att den var uppenbart felaktigt gjord. Man gjorde i princip bara en redovisning av löneläget och drog slutsatsen att det inte fanns osakliga löneskillnader, säger Malin Bjerkhede, förbundsjurist på Vision.

Men i våras, efter att ärendet legat två år hos nämnden mot diskriminering och frågan bollats tillbaka till parterna återkallade Vision sin anmälan.

– Nämnden gjorde tydligt att det inte var deras ansvar att göra kvalitetskontroller, säger Malin Bjerkhede som tycker att det är ett problem att det saknas tydliga regler för hur en kartläggning ska göras.

– Lagen är tandlös, säger hon.

Bilden bekräftas av en undersökning bland Visions avdelningsordförande i kommuner och landsting: Mer än hälften tycker att lagstiftningen kring lönekartläggningar är för otydlig.
I höst väntas regeringen komma med en proposition om ändrade regler, men de förändringar som föreslagits i utredningen gäller främst att lönekartläggningar ska göras oftare.

Det räcker inte tycker Vision, som uppmanar regeringen att föreslå kvalitetskrav samt möjlighet att straffa arbetsgivare som gör för dåliga lönekartläggningar.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb