×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      Efter ett krokigt liv har Patrick Nilsson, vaktmästare och konferensvärd i Linköpings missionskyrka, hittat en arbetsplats där han uppskattas för den han är. Foto: Henrik Witt.

  Efter ett krokigt liv har Patrick Nilsson, vaktmästare och konferensvärd i Linköpings missionskyrka, hittat en arbetsplats där han uppskattas för den han är. Foto: Henrik Witt.

 • 
      Marina Eriksson. Foto: Lasse Nilsson.

  Marina Eriksson. Foto: Lasse Nilsson.

Äntligen en i gänget

2015-10-28

Tidningen Vision nr 7 2015. Allt fler får diagnosen adhd och andra neuro­psykiatriska funktionsnedsättningar. Många av dem har svårt att få jobb. Men växande personal­brist i välfärden gör att arbetsgivarna ­måste tänka om och bli mer ­inkluderande.

I september 2012 orkade Marina Eriksson inte längre jobba som medicinsk sekreterare på Östersunds sjukhus eftersom hon inte fick de anpassningar hon behövde. Marina Eriksson har adhd och behövde en lugn och strukturerad miljö men fick inget gehör för att sitta i ett tystare rum.

När antalet patienter och journalskrivandet ökade talade arbetsgivaren om att alla medicinska sekreterare måste dela på samtliga arbetsuppgifter. Marina Eriksson skulle därför inte få ha egna, utvalda arbetsuppgifter som hon behövde för att få en mer förutsägbar arbetsdag.

– Jag tror inte de förstod min funktionsnedsättning. De stampade ner mig i papperskorgen och tog bort min tro på att det faktiskt finns arbetsplatser där man på allvar bryr sig om varandra.

Marina Eriksson säger att arbetsgivaren ville att hon skulle jobba som alla andra. De försök till anpassningar man gjorde jämför hon med att ”få glasögon som har helt fel styrka och funktion”.

Sommaren 2013 blev hon uppsagd för att arbetsgivaren ansåg att hon inte klarade sitt jobb. Vision har stämt Region Jämtland Härjedalen till Arbetsdomstolen och snart är det rättegång.

Anki Sandberg är ordförande för riksförbundet Attention, en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF. Hennes erfarenhet är att små och medelstora företag agerar bättre än stora arbetsgivare när man anställer personer med NPF.

– De är bättre på att introducera nya anställda. Det är extra viktigt för våra medlemmar att de får sina arbetsuppgifter tydligt beskrivna så att de vet hur förväntningarna på dem ser ut.

Anki Sandberg tycker att det är viktigt med öppenhet på jobbet kring funktionsnedsättningen.

– Annars kan man inte vara sig själv fullt ut och begära förståelse för sina behov. Men att påstå att det inte kan vara en nackdel att vara öppen med sin diagnos vid en rekrytering vore att ljuga.

Anki Sandberg menar att utvecklingen går åt två håll samtidigt.

– Öppenheten har blivit större och fler vet vad adhd är än för 15 år sedan. Men det är oroande att pressen i arbetslivet ökar. Särskilt för de som behöver en lugn, trygg och tydlig arbetsplats med lagom stor arbetsbelastning.

För SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, är ökad sysselsättning för personer med NPF en prioriterad fråga 2015. Kommunerna och landstingen behöver tillvarata deras kompetens.

Nils Varg, som till vardags är chef för arbetsmarknadsenheten i Karlskoga, har på uppdrag av SKL kartlagt hur det ser ut i kommunerna i dag. Han konstaterar att det är illa ställt.

– Vi har inventerat 220 kommuner och kartlagt 50 000 personer med olika psykiska funktionsnedsättningar. Det visar sig att bara cirka 40 procent eller 20 000 personer har någon form av sysselsättning. Av dem är det bara drygt 4 000 personer som har arbete på den öppna marknaden.

Det allra viktigaste för att få till en förändring är politiska beslut, menar han.

– Det måste vara tydliga beslut från högsta politiska ledning genom hela organisationen. I Gävle har politikerna beslutat att 1,5 procent av de anställda i kommunen ska vara människor med olika psykiska funktionsnedsättningar.

SKL:s Ambition är att 50 procent av kommunerna ska fatta liknande tydliga politiska beslut.

Det handlar om att tänka nytt både när det gäller arbetsuppgifter och när det gäller kompetensutveckling, menar Nils Varg.

– Det krävs stödinsatser som är långsiktiga och håller över tid. Det ska inte vara några projekt som tar slut efter ett halvår.

Christin N Granberg, utredare på SKL:s avdelning för arbetsgivarpolitik, berättar att SKL har startat ett nätverk med sex kommuner: Skövde, Eskilstuna, Örebro, Stockholm, Göteborg och Karlskoga, som ska gå i bräschen för arbetet med att inkludering.

– Vi måste ha medarbetare som representerar dem vi är till för, alla medborgare. Det är också en medmänsklig fråga. Alla har rätt att få vara med, att ha ett arbete oavsett arbetsförmåga.

I nätverket ingår personalchefer, HR-strateger och verksamhetschefer. Tanken är att titta på vilket stöd arbetsgivaren kan få och hur arbetet ska organiseras för att underlätta för människor med till exempel NPF.

– En förutsättning för utvecklingsarbetet är
ett nära samarbete med de fackliga organisationerna lokalt. Vi har en dialog med fackförbunden Vision och Kommunal, säger Christin N Granberg.

På det senaste förbundsmötet beslutade Vision att systematiskt arbeta för att öka kunskapen om NPF. Ett resultat av det är att Vision nu noga följer SKL:s arbete.

– Samarbetet lokalt mellan fack och arbetsgivare är helt avgörande för att vi ska lyckas skapa inkluderande arbetsplatser. Vi har en hemläxa att göra ute på arbetsplatserna och därför har vi startat arbetet med ”En arbetsplats för alla” som just handlar om attityder och värderingar, säger Olof Ambjörn, strateg för mångfaldsfrågor på Vision.

Under hösten har ett nytt hopp tänts för Marina Eriksson. Sedan början av september arbetstränar hon som kontorist på Fonus begravningsbyrå i Östersund där det fungerar betydligt bättre än i landstinget.

– De har färdiga rutiner och checklistor på hur de jobbar. Det är en liten arbetsplats med en tyst, lugn miljö där man bemöts med respekt, säger hon.

Patrick fann sin medicin

 

Artiklar

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Patti Hansén har inget fast kontor utan jobbar på plats på enheterna han ansvarar för. Foto: Sofia Sabel.

Patti Hansén: ”Det går att utrota hemlösheten”

Ingen ska behöva sova på gatan. Det menar socialpedagogen Patti Hansén, verksamhetschef för området hemlösa på Räddningsmissionen. Han kräver ett politiskt uppvaknande och vill att fler riktar blickarna mot Finland.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb