×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      Drifttekniker Patric Hillbom var med redan från byggstarten. Under konstgräset ligger värmeslingor som gör planen spelbar även på vintern. Foto: Stéfan Estassy

  Drifttekniker Patric Hillbom var med redan från byggstarten. Under konstgräset ligger värmeslingor som gör planen spelbar även på vintern. Foto: Stéfan Estassy

 • 
      Lättskött. Värme och ventilation kontrolleras via pekskärmar. Foto: Stéfan Estassy

  Lättskött. Värme och ventilation kontrolleras via pekskärmar. Foto: Stéfan Estassy

 • 
      Förutom fjärrvärme 
används också solceller som energikälla för driften av Gavlevallen. Foto: Stéfan Estassy

  Förutom fjärrvärme används också solceller som energikälla för driften av Gavlevallen. Foto: Stéfan Estassy

Teknik i högsta serien

2015-11-02

En dröm för en drifttekniker. Så beskriver Patric Hillbom den nya fotbollsarenan i Gävle. Timmarna innan avspark är han på plats och kontrollerar att ventilation, värme och all behövlig teknik fungerar som den ska.

Fakta

Ännu mer på G

Gavlerinken, Gävletravet, Gunder Häggstadion och nybyggda Gavlevallen ligger tätt samlade i Gävles nya idrottsområde Gavlehov. Och mer blir det. Gavlefastigheter har precis startat bygget av en inomhushall för friidrott.

Arenan, som även ska rymma en sport- och träningshall för innebandy och andra idrotter, beräknas bli klar hösten 2016.

Delat ansvar

Kommunala bostadsbolaget Gavlefastigheter äger och förvaltar Gavlevallen som hyrs av Gefle IF. Kultur- och fritidsförvaltningen sköter den dagliga driften av anläggningen som också används av skolor och ungdomslag.

Än så länge finns inte så mycket som tyder på att det är matchdag. En tv-buss har rullat upp på baksidan och inne i spelargången sitter ett anslag med rumsfördelningen för bollkallar, domare och Djurgårdens spelartrupp. Bakom den låsta glasdörren till Gefle IF:s korridor syns en och annan funktionär röra sig mellan omklädningsrum, gym, kök och kontorslokaler. 

Vaktmästare Anders Rollén står i trappan i öppningen upp mot planen och sopar. Han tar upp en liten näve granulat, små grå korn av gummi som används till att ge svikt och stadga åt konstgräset.

– Den här sorten är bra. Fastnar inte under skorna och dras inte in i omklädningsrummen, säger han och konstaterar att arbetsmiljön har förbättrats avsevärt i och med den nya arenan.

– På Strömvallen var det smutsigt och nedgånget. Bara att städa huvudläktaren var ett problem när man knappt kom fram mellan bänkraderna. Allt är lättare här, säger Anders Rollén.

Gavlevallen stod klar i våras, efter flera års diskussioner. Redan 2007 dök de första planerna på en ny arena upp, och ett par år senare kom beskedet från Svenska Fotbollförbundet som fick bollen i ordentlig rullning: Strömvallen klarade inte de nya kraven för elitfotboll, om Gefle IF ville fortsätta spela i Allsvenskan krävdes en rejäl ombyggnad.

Nya turer följde, med utspel från både Gefle IF och kommunen där förslag förordades och förkastades, allt ifrån storslagna investeringar i nybyggen med hotell och konferensanläggningar till lågbudgetsatsningar med flyttbara läktare på gamla Strömvallen.

Till slut tog kommunfullmäktige beslut och våren 2014 sattes spaden i marken. På ett år, till en kostnad av 140 miljoner kronor, byggdes Gavlevallen alldeles intill Gavlerinken och Gävletravet.

– Det var ett ganska pressat projekt och strid på kniven att det skulle hinna bli klart. På invigningsmatchen var det stor backup av elansvariga och andra tekniker för att säkra att inget skulle gå fel. Men allt gick bra, säger Patric Hillbom, på Gavlefastigheter som äger arenan.

Som drifttekniker och fastighetsskötare på det kommunala bostadsbolaget har han redan ansvar för rådhuset, stadshuset, ett antal skolor och förvaltningshuset, men tvekade inte att ta hand om energi och ventilation på Gavlevallen.

– Det är klart att jag högg direkt när jag blev tillfrågad, säger Patric Hillbom och öppnar dörren till ett servicerum under läktaren. Bland fjärrvärmerör, expansionskärl, värmeväxlare och annan utrustning går han fram till en display och knappar in sin kod på pekskärmen.

– Det är mycket enklare när du ser allt på en bild. Här kan jag gå in i olika rum, kolla alla värden och göra ändringar direkt om det behövs. Det här är en dröm för en drifttekniker, säger Patric Hillbom och bläddrar mellan olika sidor med scheman över ledningar och temperaturangivelser.

En viktig del i jobbet är att minska energiförbrukningen. På Gavlevallen ska planen värmas med fjärrvärme på vintern, och 143 solcellsplattor på ena långsidan beräknas producera 30 000 kilowattimmar per år. I äldre fastigheter får teknikerna jaga energi­tjuvar.

– Det både spar pengar och ger miljöförbättringar. Det handlar till exempel om att styra belysningen och att ta tillvara frånluft i stället för att bara skicka ut värmen. Det roligaste i jobbet är nog att se en bra stapel, att förbrukningen går ned, samtidigt som hyresgästerna är nöjda.

Mycket av Patric Hillboms jobb kan skötas på distans. Om ett värde avviker från det normala i fastigheterna får han ett larm på telefonen och kan åtgärda felet via datorn.

– Det kan vara att trycket är för lågt, att ventilationen står still eller att värmen inte är tillräcklig. Jag har full koll även när jag är hemma. Och är alltid etta på bollen, de som berörs hinner aldrig märka något förrän det är fixat.

Men på matchdagar är han alltid på plats på Gavlevallen, gör en extra koll och pratar med vaktmästarna.

När klockan slagit tre stängs grindarna runt arenan. Vid planen står en delegat från Fotbollförbundet och diskuterar med klubbens säkerhetsansvarige, och ute på konstgräset körs ett aggregat som borstar upp stråna. Personal till serveringen på vip-läktaren anländer, rullar in kassaapparater och förbereder för en fullsatt restaurang. 

I pressrummet har Anders Rollén och de andra vaktmästarna slagit sig ned för en fikapaus. Om två timmar anländer lagen och det mesta på att-göra-listan har bockats av. Omklädningsrummen är iordningställda och flaggorna har hissats. Återstår att vattna planen, tända belysningen och ställa målburarna på plats.

Patric Hillbom gör sig redo att lämna arenan.

Ska du inte se matchen mot Djurgården i kväll?

– Fotboll är kul, men mitt intresse ligger åt det där hållet. Där har jag säsongskort, säger han med ett skratt och pekar med tummen mot grannfastigheten Gavlerinken där hockeylaget Brynäs spelar sina hemmamatcher.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb