Att jobba mycket övertid är ett sätt att lösa bristen på medicinska sekreterare. ”Men det är ohållbart att jobba så”, säger Ylva Byström, medicinsk sekreterare i Sundsvall. Foto: Maria Eilertsen
Rekordmånga kurser för medicinska sekreterare
2015-03-04
Tidningen Vision nr 2 2015. 17 olika yrkeshögskoleutbildningar till medicinsk sekreterare/vårdadministratör startar i höst. Men det löser inte personalbristen överallt i landet
– Vi är fullt medvetna om behovet, och det är den överlägset mest prioriterade yrkesgruppen i årets ansökningsomgång, säger Johan Blom, utbildningschef på Myndigheten för yrkeshögskola.
Ändå har utbildare i län med skriande brist på medicinska sekreterare fått avslag. I exempelvis Västernorrland står man utan utbildning.
– Det är ibland ingen behörig sökande till lediga tjänster. Och de som söker jobbar redan i landstinget, så det blir vakanser på andra ställen, säger Ylva Byström, medicinsk sekreterare på Hälsocentralen Granlo i Sundsvall.
Inte heller i Norrbotten startas någon utbildning, trots att ansökan gjorts.
– De flesta som jobbar här är 50-talister och går snart i pension. Det blir katastrof om ett par år, säger Ann-Sofie Gustafsson, medicinsk sekreterare på medicinkliniken, Kiruna sjukhus.
Samtidigt tror varken Ylva Byström eller Ann-Sofie Gustafsson att utbildning i länen är en garanti för att få bukt med bristen på medicinska sekreterare.
– Det är inte säkert att nyutbildade skulle stanna här med tanke på att vi har låga löner generellt, medan kringliggande län och län söderut har prioriterat sina medicinska sekreterare, säger Ylva Byström.
Ann-Sofie Gustafsson är inne på samma linje.
– Lönerna för medicinska sekreterare behöver bli bättre för att vi ska bli fler. Skriv det med stora bokstäver!