×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • 
            Christel Svensson receptionist Tranås, Agneta Blomqvist Görres skolkurator Täby, Marie Andersson socialassistent Alvesta och Torbjörn Gustafsson, IT-tekniker Region Kronoberg.

    Christel Svensson receptionist Tranås, Agneta Blomqvist Görres skolkurator Täby, Marie Andersson socialassistent Alvesta och Torbjörn Gustafsson, IT-tekniker Region Kronoberg.

Vad fick du för lön?

2015-05-28, Tidningenvision.se

Tidningen Vision nr 4 2015. Ordentliga löneökningar på vissa håll, hyfsat för de allra flesta och några rejäla bottennapp. Så ser resultatet ut i årets löne­översyn i kommuner, landsting och regioner. Flera av Visions förhoppningar med det sifferlösa avtalet har besannats, men också några av farhågorna.

Det har beskrivits som den första stora prövningen. I år har avtalet utan angivna nivåer för anställda i kommuner och landsting använts för första gången.

Nu ska nivån på löneökningarna bestämmas helt ute på arbetsplatserna i stället för att en procentsiffra slås fast centralt av arbetsgivarorganisationer och fackförbund.

Ger det löner som i större utsträckning speglar det arbete som faktiskt utförts under det gångna året? Eller blir det fritt fram för arbetsgivarna att snåla med påslagen?

Både och, lyder svaret utifrån en enkätundersökning som Tidningen Vision har gjort. 200 Visionsordföranden i avdelningar och klubbar har svarat på frågor om årets löneöversyn. En klar majoritet tycker att årets löneökningar är bra eller mycket bra. Bara 13 procent är missnöjda.

– I år har det fungerat bra, våra medlemmar fick 3,3 procent. Äntligen måste arbetsgivaren fundera på hur mycket pengar man behöver satsa i budgeten för att behålla och rekrytera kompetent personal. Nu går det inte längre att bara dela ut en viss procent som någon annan har bestämt, säger Ann-Britt Klemensson, Visions ordförande i Uddevalla kommun.

Undersökningen visar att det är större spridning än tidigare på löneökningarna mellan
olika kommuner och landsting. Sämst gick det i Täby där Visions medlemmar fick 1,1 procent i snitt, bäst i Tranås med 3,9 procent. 75 procent av Visionavdelningarna fick mellan 2,6 och 3,4 procent.

Karl Lundberg, TF biträdande förhandlingschef i Vision, säger att Visions medlemmar ser ut att ha fått löneökningar på drygt 9 procent i snitt de senaste tre åren. Det är betydligt mer än industriavtalet och andra stora avtal som ska ge 6,8 procent under samma period.

– Det måste man säga är mer än godkänt, säger han.

Else-Marie Banner, Visions avdelningsordförande i Region Kronoberg, är mycket nöjd med resultatet. Snittet för alla medlemmar blev 3,5 procent men tandsköterskorna fick 3,8 procent, behandlingspedagogerna 3,7 procent och medicinska sekreterarna 3,7 procent.

– Jag ser det som ett första steg att lyfta de här grupperna. Vill man ha kompetent personal måste man betala och det här visar att marknaden fungerar. Nu när vi har brist och svårt att rekrytera tandsköterskor och medicinska sekreterare har arbetsgivarna inte varit låsta till en viss procentsiffra.

Men Else-Marie Banner poängterar att det inte får bli så att endast de som nyrekryteras får ta del av lönesatsningarna. Trots att löneökningarna blev bra i år finns det ett grundmurat missnöje med låga lönenivåer bland tandsköterskorna i Kronoberg.

– Det har varit alldeles för dåligt tidigare. Lönespridningen måste öka så att de som gör ett bra jobb kan få en god löneutveckling under hela arbetslivet, säger Else-Marie Banner.

Hon tycker att löneprocessen har fungerat bra i år. På den punkten får hon medhåll av 40 procent av avdelningarna. 17 procent anser att det har fungerat dåligt eller mycket dåligt.

Högst löneökningar bland de som svarade på undersökningen fick avdelningen i Tranås kommun. Där blev snittet 3,9 procent. Li Ohlsson, avdelningens ordförande, tror att det beror på att lönesamtalen mellan chef och anställd fungerar allt bättre.

– Arbetsgivaren har utbildat cheferna och vi i Vision har satsat på att ge riktigt mycket information till medlemmarna. Inte bara inför lönesamtalen utan under hela året, säger Li Ohlsson.

Hon hoppas också att det höga utfallet beror på att arbetsgivaren vill höja lönerna för att förhindra att personalen flyr till grannkommunerna där lönerna är betydligt högre.

– Jag har hört rykten om att man har kunnat höja lönen med 6 000–8 000 kronor i månaden genom att börja pendla ett par mil, säger hon.

Hur det första året med sifferlöst avtal har fungerat, kommer Vision att utvärdera under hösten tillsammans med arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting. Då visar det sig hur årets löneökningar står sig i jämförelse med andra sektorer på arbetsmarkanden.

Med en beräknad inflation på 0,2 procent i år, är Karl Lundberg övertygad om att det kommer att bli rejäla lyft för de allra flesta medlemmar:

– Det ser ut att bli bland de högsta reallöneökningarna vi någonsin har haft, säger han.

Läs även:

Missnöje över låga lönepåslag

"Täby kan inte fortsätta så här"

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb