×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • 
            Illustration: Team Hawaii.

    Illustration: Team Hawaii.

Logga ut hjärnan på semestern

2015-06-11

Tidningen Vision nr 4 2015. De smarta telefonerna och möjligheten att jobba på distans gör att arbete och fritid flyter ihop, även under semestern. Men experterna varnar för att vara alltför tillgänglig – den som vill hålla i längden måste lära sig att sätta gränser och gärna vara lite ”smartlat”.

Fakta

Så sätter du gränser

Fundera kring hur tillgänglig du vill vara under semestern. Tänk på att det inte är att rekommendera att ständigt vara nåbar om du ska orka jobba ända fram till pensionen.

Berätta för din arbetsgivare hur och när du kan bli nådd under semestern. Till exempel att du lyssnar av telefonsvararen på din tjänstemobil och kollar av viktiga mejl någon gång varje eftermiddag.

Skaffa en privatmobil, så att du inte kan se om du fått några jobbmejl.

Vägra känna skuld för att du vilar upp dig under semestern!

Källa: Tomas Danielsson, beteendevetare och författare

Har du funderat på hur du ska göra under semestern i sommar? Kommer du att kolla jobbmejlen från badstranden och svara på jobbsamtal i hängmattan? Har du inte bestämt dig för hur du vill ha det är det en bra idé att göra det nu – annars är risken stor att det blir någon annan som bestämmer hur tillgänglig du ska vara under semestern. Till exempel verksamhetens behov, eller din chef. Att ständigt och jämt vara tillgänglig är inte bra för hälsan, menar beteendevetaren och författaren Tomas Danielsson, även kallad ”stressdoktorn”.

– Hjärnan behöver få logga ut helt och hållet för att kunna återhämta sig, fortsätta vara kreativ och hålla på sikt. För att undvika skadlig hjärnstress och göra sommaren till en ordentlig vilopaus är det viktigt att inte ständigt kunna bli nådd. Hjärnan klarar nämligen inte av att själv sätta gränser.

Hjärnan kan inte heller göra flera saker samtidigt. Att umgås med familjen samtidigt som man kollar mejlen och uppdaterar sin status på sociala medier, är därför inget att rekommendera.

– I somras såg jag en mamma som stod i kön till glasskiosken och var helt uppslukad av sin mobil. Barnen fick skrika till henne när det var deras tur: ”Mamma, vill du ha någon glass eller inte?” Man blir helt förfärad, jag tycker att föräldrar ska vara i nuet och bygga sandslott med sina barn, säger Tomas Danielsson. 

Det gränslösa arbetslivet är en tickande bomb som på sikt riskerar folkhälsan för flera generationer, anser Tomas Danielsson.

– Många sitter till exempel mellan klockan 22 och 23:30 och färdigställer dokument, eftersom dagen efter består av en massa möten och man inte tycker att man hinner med annars.  Det leder till att var och varannan har problem med spänningar i nacke och axlar, yrsel, sömn och magproblem. Det är också vanligt att få relationsproblem som en följd av de aggressioner som stressen skapar.

Tomas Danielsson råder alla att säga till arbetsgivaren: ni kan ringa till min tjänstemobil om det är något mycket viktigt, jag kommer att lyssna av telefonsvararen någon gång varje eftermiddag och läsa mejl, men bara mejl där ämnesraden är skriven med VERSALER och jag kommer bara att svara på akuta mejl.

Hjärnan har stor nytta av att slippa ta beslut och att få göra sig fri från ”snuttifieringssjukan”. För att klara det gäller det att ha självdisciplin och att våga vara smartlat, konstaterar Tomas Danielsson.

– Den som är smartlat vägrar känna skuld för att man tar fikarast och vilar upp sig under semestern.

Vad tycker du, vill du kolla mejl och telefon på semestern? Gå in och diskutera på Vision debatt: "För oss betyder semester att vara ledig"

Tidningen Visions Facebooksida har faktarutan med råd diskuterats, och där publicerade redaktionen en ny, reviderad version.

 

Artiklar

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Patti Hansén har inget fast kontor utan jobbar på plats på enheterna han ansvarar för. Foto: Sofia Sabel.

Patti Hansén: ”Det går att utrota hemlösheten”

Ingen ska behöva sova på gatan. Det menar socialpedagogen Patti Hansén, verksamhetschef för området hemlösa på Räddningsmissionen. Han kräver ett politiskt uppvaknande och vill att fler riktar blickarna mot Finland.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb