×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Här finns framtidsjobben

2015-07-29

Tidningen Vision nr 4 2015. Stort sug efter dataspecialister, ingenjörer och tekniker om 20 år

Fakta

Sysselsatta om 20 år

Yrke                                          2013              2033

Dataspecialister                        103 442         245 827

Ingenjörer och tekniker            125 860         193 783

Civilingenjörer, arkitekter          83 649         131 341

Datatekniker, -operatörer           48 873            83585

Mer än hälften av alla jobb i Sverige finns i yrken som kan automatiseras och vara försvunna om 20 år. Det slog en framtidsstudie fast i fjol. Och nu visar en ny rapport från Reforminstitutet att förändringen redan är i full gång.

Mellan 2006 och 2011 har 450 000 arbetstillfällen, framför allt rutinjobb inom industri och administration, slagits ut av robotar och datorer.

Men samtidigt har automatiseringen lett till nya jobb. Mest utmärkande är att antalet dataspecialister har ökat med cirka 3 000 personer om året och väntas också bli den yrkeskategori där det framöver skapas flest nya jobb.

Enligt prognosen kommer antalet systemerare och programmerare mer än fördubblas, och öka till cirka 240 000 personer om 20 år. Även tekniker och ingenjörer tros få en god arbetsmarknad.

Studien ger också en ljus bild för många andra yrkesgrupper även utanför it-sfären. Digitaliseringen väntas nämligen ge indirekta effekter som leder till fler jobb. Med digital teknik blir det lättare att tillverka nya produkter och tjänster och nå större marknader, och därmed skapas nya jobb för yrkesgrupper, till exempel försäljare, receptionister, jurister som annars riskerat att slås ut av automatiseringen.

Därtill räknar rapportförfattarna med att ökade inkomster också har en jobbskapande effekt.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Foto: Jann Lipka.

Blev du bjuden på lönekalaset?

Majoriteten av Visions medlemmar i kommuner och regioner fick löne­ökningar mellan 2,4 och 3 procent i år. Luleå och ­Vetlanda toppar bland kommunerna. Väster­norrland fick högsta ­snittökning bland ­regionerna.  2019-09-23

Medicinska sekreteraren Dennis Lindgren Örcel, här med kollegan Carina Johansson, fick ett lönesamtal tack vare ett inlägg på Facebook. Foto: Karl Nilsson.

Missnöje trots extra ­satsning

Flera regioner gjorde speciella satsningar på medicinska sekreterare och tandsköterskor i år. I Region Västernorrland fick båda yrkesgrupperna fyra procents löneökning i genomsnitt. Men trots höjningarna jäser missnöjet med för låga löner.  2019-09-23

Eva-Lotta Nilsson.

”Vi i Vision måste ligga på”

”Löneökningarna är bra på många håll jämfört med övriga arbetsmarknaden. Men vi måste ­titta närmare på arbetsplatser som haft lägre löneökningar”, säger Visions förhandlingschef Eva-­Lotta Nilsson.  2019-09-23

Patti Hansén har inget fast kontor utan jobbar på plats på enheterna han ansvarar för. Foto: Sofia Sabel.

Patti Hansén: ”Det går att utrota hemlösheten”

Ingen ska behöva sova på gatan. Det menar socialpedagogen Patti Hansén, verksamhetschef för området hemlösa på Räddningsmissionen. Han kräver ett politiskt uppvaknande och vill att fler riktar blickarna mot Finland.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb