Visstidare anmäler sällan diskriminering
2014-03-13, Tidningenvision.se
Trots att det har varit olagligt att missgynna visstidsanställda i tolv år har bara en arbetsgivare ställts till svars i Arbetsdomstolen. Visions jurist menar att fler fall, som utebliven friskvård, borde prövas rättsligt. Fast då krävs att visstidarna vågar anmäla.
Många visstidsanställda behandlas som en andra klassens arbetstagare. De får den sämsta kontorsstolen, bjuds inte på personalfesten och får ingen friskvård eller kompetensutveckling. Det visar en enkätundersökning som Tidningen Vision presenterade i nummer 3/2014.
Sedan 2002 är det olagligt att diskriminera visstids- och deltidsanställda. Arbetsgivaren får inte ge visstidsanställda sämre löne- och anställningsvillkor än tillsvidareanställda.
Lagen har alltså funnits i över ett decennium, men under den tiden har bara ett fall som berör diskriminering av visstidsanställda avgjorts i Arbetsdomstolen, AD. Det handlade om skådespelare som inte fått semesterersättning. Arbetsgivarna gick segrande ur den striden
– Det stora problemet är att visstidsanställda som diskrimineras inte vågar anmäla, säger Visions jurist Mikael Ruukel apropå de få AD-domarna.
I Tidningen Visions undersökning nämner visstidarna ett antal förmåner som deras tillsvidareanställda kolleger har, men som de själva saknar. Bland annat friskvårdsbidrag och julklappar.
Mikael Ruukel menar att visstidsanställda som inte får ta del av friskvårdssatsningar mycket väl kan vara en fråga om diskriminering. Andra exempel som kan klassas som diskriminering är om den med tillfällig anställning inte får någon bonus eller julgåva, eller om han eller hon till skillnad från fast anställda, inte får arbetskläder utan måste slita på sina egna.
Men gör lagen någon nytta, trots att den tycks ligga i träda?
– Hade lagen inte funnits hade det varit tillåtet att missgynna visstidsanställda. Förhoppningsvis väljer många arbetsgivare att följa lagen.