En klassiskt kommunalgrå korridor leder fram till vänsterpartisten Hans Lindes kontorsrum. Huset vi befinner oss i har varit hans arbetsplats sedan 2006, då han 27-år gammal blev inröstad i Sveriges riksdag. I höst ställer han upp för omval.
– Men man ska inte stanna för länge i det här huset. Risken finns att man glömmer bort hur samhället utanför ser ut, säger Hans Linde, som är en av de totalt 20 Visionmedlemmar som sitter i riksdagen.
Innan Hans Linde blev riksdagsledamot jobbade han i fyra år som timvikarie och visstidsanställd på hem för omhändertagna barn.
– Jag tycker att jag, med mina erfarenheter från en osäker jobbtillvaro, har bidragit till att lyfta frågor som rör otrygga arbeten här i riksdagen. Det har hänt mycket på arbetsmarknaden och många riksdagsledamöter hänger inte riktigt med.
Som visstidsanställd upplevde han en extrem stress i vardagen. Det var en ständig jakt på timmar.
– Jag kunde aldrig säga nej. Jag kunde jobba tio timmar för att sedan hoppa på ett nattjourpass.
Vid ett tillfälle som visstidsanställd har Hans Linde haft konkret hjälp av att vara med i Vision (som då hette SKTF).
– Jag hade blivit lovad ett fyra månader långt vikariat av chefen. Det var ju en jackpot för mig som timanställd. Jag kände att jag var på grön kvist och gick till och med till banken för att starta månadssparande, säger Hans Linde och ler lite beskt åt minnet.
Efter att ha jobbat i 1,5 månader blev han kallad till chefen som hävdade att han bara lovat två månaders vikariat.
– Mitt fackliga arbetsplatsombud ryckte ut och fick chefen att backa.
Nu sitter Hans Linde i riksdagens utrikesutskott och här och var i hans i övrigt alldagliga arbetsrum står souvenirer från världens alla hörn.
– Jag var nyligen valobservatör i Honduras. Där träffade jag fackligt folk som jobbade med livet som insats: deras kolleger hade mördats. Man ser tydligt att fackföreningsrörelsen spelar en viktig roll i länder där demokratin hotas.
Hans Linde tycker att Sverige borde ställa krav på att fackliga rättigheter ska respekteras när handelspolitiska avtal tecknas med andra länder.
En fråga som han känner sig extra engagerad i är mödradödlighet. Och han har besökt många mödravårdscentrum under sina resor.
– Det är skandal att det i stora delar är världen är livsfarligt att föda barn. Kvinnor dör i onödan och det gör mig så upprörd att det bara kan fortsätta. Det handlar om makt, att kunna bestämma om man vill bli gravid och om man vill fullfölja en graviditet.
De kommande månaderna väntar knappast någon vila för Hans Linde och hans riksdagskolleger.
– Temperaturen har börjat stiga både i debatt och i arbete, alla är inställda på att det inte mycket ledigt den här sommaren. Det kan nog bli 80-timmarsveckor framöver. Men det är det värt, man vill inte sitta på valnatten och tänka: ”jag kulle ha gjort några torgmöten till”.
Läs om fler Visionmedlemmar i riksdagen