Vision anmäler Lunds kommun för övertidsberg
2014-03-24, Tidningenvision.se
Vision har anmält vård- och omsorgsförvaltningen i Lunds kommun till Arbetsmiljöverket. Enligt huvudskyddsombudet ökar övertiden så mycket att det hotar de anställas hälsa.
Enligt Visions huvudskyddsombud i kommunen, Lars Öst, har arbetsgivaren under de senaste åren använt 19 miljoner kronor för att täcka kostnaderna för övertid. Det motsvarar lönekostnaderna för omkring 57 årsarbetare om året. Samtidigt som övertidsberget har växt har sjukfrånvaron i kommunen ökat.
Vision har vid flera tillfällen påtalat oron för arbetsgivaren utan att något har hänt. Nu har Vision därför gjort en så kallad 6 6a-anmälan till Arbetsmiljöverket.
–Jag skickade en skrivelse till arbetsutskottet och förvaltningsledningen den 15 januari och sträckte ut en hand för att vi kanske skulle sätta till en arbetsgrupp för att få bukt på övertiden men jag har inte fått en enda återkoppling, det har varit helt tyst, säger Lars Öst.
Lars Öst har inväntat flera möten med arbetsutskottet och vård-och omsorgsnämnden utan att frågan har tagits upp. Han har också avvaktat resultatet från en personalpolitisk utvärdering och även den visar nu att situationen inte blivit bättre.
–Jag tycker det är tråkigt att jag känner mig tvungen att ta det här steget men jag ser inget annat alternativ, säger han.
Biträdande förvaltningschefen Ingegerd Ahlberg säger att hon har haft en muntlig dialog med facket och att arbetsgivaren har ansträngt sig för att få ner övertiden. Den har enligt henne också minskat med 1,7 årsarbetare mellan 2012 och 2013.
–Det här är en verksamhet med speciella behov som pågår 365 dagar om året och 24 timmar om dygnet och vi kommer aldrig att komma ner till noll övertidstimmar, säger hon.
Vad händer nu efter Visions anmälan till Arbetsmiljöverket?
–Vi får följa processen och ha en dialog med Arbetsmiljöverket och facket. Vi ska försöka få ned övertiden ytterligare. Det är ju inte önskvärt för någon att ha mycket övertid, säger Ingegerd Ahlberg.
- I anmälan kräver facket att vård- och omsorgsförvaltningen ska vidta följande åtgärder:
- Sätta upp konkreta arbetsmiljömål på hur övertiden kan minskas.
- Ange gränsvärden för att fånga upp enskilda medarbetare/arbetsplatser innan de ekonomiska värdena blir för stora.
- Arbeta aktivt med förebyggandet av övertidssituationer.