Länge har principen om lägst pris varit styrande när kommuner och landsting gör upphandlingar. Ett nytt EU-direktiv ger dock större möjligheter att ställa miljö- och sociala krav. Hur långtgående direktivet är pågår nu diskussioner om på många håll.
Samuel Engblom, chefsjurist på TCO, är övertygad om att det numera går att ställa krav på kollektivavtal, eller villkor i nivå med dessa, exempelvis vid upphandling av färdtjänst.
– Man kan helt klart ställa krav som utgår från kollektivavtal, säger Samuel Engblom och hänvisar bland annat till Danmark där myndigheter ställt kollektivavtalsliknande krav utan att det har krockat med EU:s lagstiftning.
Det fokus som funnits vid lägsta pris har bland annat inneburit att taxibolag utan kollektivavtal ofta vunnit stora upphandlingar. Exempelvis har Taxi Kurir och Taxi 020 närmare 97 procent av färdtjänsten i Stockholms läns landsting, inget av bolagen kräver att anslutna förare ska ha kollektivavtal.
Förare knutna till Taxi Kurir har vid många tillfällen vittnat om tuffa arbetsförhållanden. Den provisionsbaserade lönen gör att många jobbar mycket för att få det att gå runt. 10–12 timmar om dagen, 6–7 dagar i veckan är inget ovanligt, enligt Transportarbetarförbundet. Färdtjänstresor är också sämre betalda än privatresor, vilket gör att en del förare undviker dem.
– Så länge politikerna går på lägsta pris vid upphandlingarna, så länge kommer åkarna inte heller att kunna betala schyst till sina förare, säger Mattias Schulstad, utredare på Transportarbetarförbundet.
I Stockholm är Taxi Stockholm, som har kollektivavtal för sina förare, huvudkonkurrent till Taxi Kurir. Kollektivavtalet gör att Taxi Stockholm har svårt att vinna upphandlingar.
– För att upprätthålla kollektivavtalen måste vi ta ett högre pris vid upphandlingar, mellan 5–7 procent högre. Det kostar våra åkare 40 miljoner per år, säger Bawe Coskun, styrelseledamot i Taxi Stockholm.
Anders Meuller (V), ordförande i färdtjänstnämnden i Göteborg, är tacksam för det nya EU-direktivet. Vid den förra upphandlingen hävdade stadens tjänstemän att det var omöjligt att kräva kollektivavtal. Nu ser han andra möjligheter.
– Det här öppnar en dörr, säger Anders Meuller.
Carl Grufman (M), ordförande i färdtjänstutskottet i Stockholms läns landsting, vill däremot inte gripa in i frågor som han menar ska göras upp mellan fack och arbetsgivare.
– Då skulle vi ta på oss en roll som jag tror att varken sig företagen eller fackförbunden vill att vi ska ha.
Han anger också ytterligare två argument till varför hans parti inte kommer att kräva kollektivavtal för färdtjänsten. Dels att det är olagligt, vilket det råder delade meningar om. Dels att branschen består av många ensamföretagare som inte har anställda att teckna kollektivavtal med.
Transportarbetarförbundet delar inte bilden av att taxibranschen i huvudsak har ensamföretagare. Ska det vara lönsamt att ha en taxibil i en större stad måste man ha flera förare så att bilen kan rulla större delen av dygnet. I praktiken innebär det att bilägaren har anställda, menar facket.
Så säger lokalpolitikerna om krav på kollektivavtal för taxibolagen som kör färdtjänst:
Region Skåne
”Det är självklart för oss att de aktörer vi arbetar med har goda förutsättningar för sina anställda och där är kollektivavtalet en viktig faktor.”
Stefan Svalö (S), andre vice ordförande i kollektivtrafiknämnden.
”Jag tycker alltid att det är viktigt att se till att de som jobbar har bra villkor, därför är det rimligt att det finns kollektivavtal eller andra sociala krav som tillgodoser schysta villkor.”
Mats Persson (FP), ordförande i kollektivtrafiknämnden.
Göteborgs stad
”Vi kommer inte att kräva något som inte har ett tydligt stöd i lagen.”
Emelie Lottenberg (M), vice ordförande i färdtjänstnämnden.
”Ja, vi kommer att kräva kollektivavtal. Det nya EU-direktivet öppnar en efterlängtad dörr.”
Anders Meuller (V), ordförande i färdtjänstnämnden.
Stockholms läns landsting
”S i landstinget driver att vi ska ställa krav på kollektivavtal i alla upphandlingar.”
Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.
”Krav om kollektivavtal strider mot gällande EU-rätt, som inte möjliggör att i offentlig
upphandling ställa krav på kollektivavtal.”
Carl Grufman (M), ordförande i färdtjänstnämnden.