Vad gäller om du stukar foten på friskvårdstimmen, snubblar på stan när du läser jobbmejl i mobilen eller krockar i ett go cart-race på kick-offen?
Tanken med arbetsskadeförsäkringen är att den som jobbar löper större risk att skada sig och därför ska ha ett starkare skydd än den som gör illa sig på fritiden.
– Det största problemet är att arbetet inte bara utförs på arbetsplatsen längre och inte heller mellan nio och fem på dagen. Det i sin tur gör att om det inträffar en olycka, blir det svårt att bevisa om du arbetade eller om det var på fritiden, säger Claes Jansson, enhetschef på LO-TCO Rättsskydds avdelning för försäkringsrätt.
I hans jobb ingår att alltid vara tillgänglig för att till exempel svara på journalisters frågor.
– Jag har stått i en skidlift och tagit jobbsamtal. Om jag då skulle ramla och slå mig anser jag att jag har ett skydd i arbetsskadeförsäkringen, säger han.
Problemet blir att bevisa att det du gjorde just för stunden var jobbrelaterat. Promenerar du på stan och läser jobbmejl i mobilen och går in i en lyktstolpe och skadar dig kan det vara svårt att bevisa att det var just mejlen du tittade på och inte ditt privata Facebook-konto.
Samma problem uppstår om du jobbar hemma. Går du och hämtar kaffe på arbetsplatsen och halkar, ses det som en arbetsskada. Men när du jobbar i hemmet blir det viktigare att det du gjorde när olyckan inträffade hade med arbetet att göra. Många kollar mejlen, ringer eller skriver rapporter hemma på kvällen utan att arbetsgivaren faktiskt beordrat det.
– Så länge du kan visa att du arbetat, även om det är på eget initiativ så bör du vara skyddad om en olycka skulle inträffa. Men det bästa är att ha en skriftlig överenskommelse om att du får jobba hemifrån, säger Claes Jansson.
Han berättar om ett fall där en person som blivit utbränd ville få det klassat som en arbetsskada.
– Den skadade hade varit väldigt engagerad i jobbet och arbetat mycket hemma utan att arbetsgivaren beordrat det. Trots att personen överarbetat saker gick domstolen med på att det var en arbetsskada.
Ett annat problem där arbetsliv och fritid flyter ihop är på konferenser, tjänsteresor och kick-offer. Det finns enligt Claes Jansson flera fall där det visat sig att arbetstagare inte är skyddade dygnet runt på konferenser. En person halkade i badrummet på hotellet mitt i natten, en skar sig när han tappade en tandborstmugg i porslin och en råkade ut för olycka på väg till bastun.
– Fallen ansågs inte ha med jobbet att göra och klassades inte som arbetsskada. Tidigare rättsfall visade att man bör vara skyddad dygnet runt, men på senare tid har vi sett flera fall där det inte är så. Det är en oroväckande rättsutveckling, säger Claes Jansson.
En del arbetsgivare lägger dessutom kick-offer utanför arbetstid. Men om det finns en förväntan att man ska vara med kan en olycka ändå ses som en arbetsskada.
– Arbetsgivaren har kanske inte beordrat alla att köra go-cart. Men om det ligger i arbetsplatskulturen kan det räknas ändå. Det är lättare att få rätt i en domstol om arbetsgivaren kan intyga att det förväntades att man skulle vara med.