I Halmstad fanns för två år sedan 225 nollplacerade personer, alltså personer som är sjukskrivna men inte har rätt till sjukpenning, utan är beroende av ekonomiskt bistånd. Nu har mer än en fjärdedel av dem beviljats sjuk- eller aktivitetsersättning från Försäkringskassan, och många andra har fått mer aktivt stöd i sin rehabilitering.
Resultatet kommer sig av ett projekt, som drivs av Halmstads och Laholms kommuner samt Försäkringskassan i Halmstad, där syftet är att synliggöra nollplacerade, få dem att förbättra sin hälsa och på sikt komma ut i arbetslivet.
– Tidigare har biståndshandläggarna i många fall inte kunnat göra så mycket för en person som blivit sjukskriven. Vi har förlitat oss på att vården sköter rehabiliteringen, och vi har avvaktat att personen i fråga ska bli tillräckligt frisk för att klara att vara arbetssökande. Det ledde ofta till att rehabiliteringen tog lång tid, säger Sara Mendelson, projektledare och samordnare på enheten för ekonomiskt bistånd i Halmstad.
Men nu ser alltså processen annorlunda ut.
– Socialsekreterarna är motorn i varje ärende och signalerar till Försäkringskassan när någon behöver hjälp med exempelvis rehabiliteringssamordning. Tillsammans med en personlig handläggare på Försäkringskassan kan man med kommunen, vården och Arbetsförmedlingen gemensamt göra upp en individuellt anpassad rehabiliteringsplan. Då blir det lättare att erbjuda lämpliga insatser.
För biståndshandläggaren Emelie i Halmstad betyder det ett ändrat arbetssätt.
– Nu stöttar vi klienterna i kontakten med Försäkringskassan, och kan bolla idéer med handläggaren. Samarbetet fungerar jättebra, vilket gör allt jobb mer effektivt.
För att klara ansvaret och kunna planera rätt insatser har Emelie och hennes kolleger fått utbildning från Försäkringskassan. Det har gjort det lättare att förstå innehållet i läkarintyg och att kommunicera med vården.
– Jag har en helt annan insyn än tidigare och har fått en tydligare bild av hela försäkringskedjan.
Det var Försäkringskassan på nationell nivå som drog
i gång projektet för två år sedan, där Halmstad, Laholm, Växjö och Hisingen i Göteborg fick vara piloter. Det avslutades i somras. Men de två Hallandskommunerna och den lokala Försäkringskassan driver alltså projektet vidare.
– Det är en rättvisefråga. Alla ska kunna få del av samhällets stöd, och den möjligheten ska inte försvinna efter projekttidens slut. Uppdraget är nu att verka för att arbetssättet bevaras som en del av handläggarnas ordinarie arbetsuppgifter, och att sprida information om arbetssättet till andra kommuner, säger Sara Mendelson.