Många lägenheter på servicehus står tomma
2014-03-03, Tidningenvision.se
Antalet lägenheter i servicehus i Stockholm som står tomma har ökat kraftigt. Attraktiviteten har minskat, enligt Stockholms stad. En medveten nedmontering, menar PRO.
2012 stod det 282 tomma lägenheter i Stockholms stads servicehus, mer än 15 procent av beståndet. Det är en kraftig ökning mot de föregående åren då siffran varierat mellan 12 och 146 tomma lägenheter.
–Efterfrågan minskar, de äldre vill i allt större utsträckning bo hemma, säger Raili Karlsson, avdelningschef för upphandling och utveckling på Stockholm stads äldreförvaltning.
Skälen för att få en plats på ett servicehus är framförallt hög ålder och att man känner sig otrygg. Under 2012 var det 827 personer som ansökte om plats på serviceboende i Stockholm, 328 av dem fick avslag.
Har staden blivit hårdare i bedömningarna?
–Nej. 2012 var det 81 personer som överklagade till förvaltningsrätten, bara 15 av dem fick rätt, säger Raili Karlsson.
Förklaringen till att så många lägenheter står tomma är istället, enligt Raili Karlsson, att de äldre vänder ryggen till servicehusen. Tidigare hade många serviceboenden exempelvis restauranger och fotvård, vilket ofta är borta i dag. Flera andra kommuner har tagit bort sina serviceboenden helt. Många äldre har i dag också en mer omfattande hemtjänst än tidigare.
Stockholm har också en något annorlunda befolkningsstruktur än övriga landet och just nu minskar antalet personer som över 80 år.
282 lägenheter i servicehus som står tomma. Det känns som slöseri med lokaler…
–Det pågår en omstrukturering just nu. Många av fastigheterna är omoderna och uppfyller inte dagens krav på standard och god arbetsmiljö. I de fall det bedöms möjligt byggs de om, bland annat till vård- och omsorgsboende och korttidsboende, säger Raili Karlsson.
Pensionärsorganisationen PRO tycker att Stockholms stad förklaring om servicehusens minskande attraktivitet är lite väl enkel.
–Det har varit en medveten nedrustning som gjort servicehusen mindre attraktiva. Det är som att strunta i att renovera ett bostadshus. Till slut vill ingen bo kvar, säger Guy Lööv, ombudsman på PRO.
PRO anser också att ribban för att få flytta in på serviceboenden har höjts de senaste åren.