Tidningen Vision har granskat lönestatistiken från 2009 till 2013 för ett 50-tal yrken där Vision har många medlemmar. Lönestatistiken gäller alla anställda i kommunerna, inte bara Visions medlemmar.
Högst löneökning har informationschefer samt enhetschefer på det tekniska området fått. Medianlönen i de yrkena har ökat med 18 procent under de fyra åren vilket motsvarar 4,5 procent om året.
Granskningen visar tydligt att lönerna har ökat mest för höga chefer och anställda i tekniska yrken.
– När det gäller chefer har vi sett att de har fått över genomsnittet i flera år. I de tekniska yrkena finns det ett starkt marknadstryck från den privata sidan. Arbetsgivarna är måna om sina anställda för att de ska stanna kvar i kommunen, säger Kjell Svahn, ombudsman på Visions enhet för löner och yrkesvillkor.
Även upphandlare har haft en bra löneutveckling. Peter Berglöf är upphandlare i Östersund som samarbetar med de övriga sju kommunerna i länet när det gäller upphandlingsfrågor. På grund av den hårda konkurrensen, bland annat från Arbetsförmedlingen, gjorde upphandlingskontoret en riktad satsning förra året och höjde lönerna med 2 000 kronor för alla upphandlare.
– Jag har fortfarande en låg lön men har haft en bra löneutveckling. Men det beror mycket på satsningen vi fick. På Arbetsförmedlingen ligger ingångslönen på 35 000 till 38 000 kronor, säger Peter Berglöf.
När Peter Berglöf började för tre år sedan fick han en ingångslön på 24 000 kronor i månaden. I dag har han 31 000 kronor. Han märker tydligt att det är stor efterfrågan på upphandlare just nu.
– Det finns massor med jobb jag kan söka. Med min kompetens skulle jag utan problem få ett jobb med 35 000 kronor i månaden om jag flyttade till Stockholm, säger han.
Även enhetschefer inom funktionshinder och äldreomsorg har haft en löneutveckling som ligger över snittet. I procent räknat har även flera administratörsgrupper fått löneökningar i det övre skiktet. Det gäller bland annat IT-assistenter, ekonomiassistenter, skolassistenter, personalassistenter och socialassistenter.
Lägstanivån i Visions centrala avtal var sammanlagt 8,7 procent under de fyra åren. Bara två yrkesgrupper; biståndsbedömare och integrationshandläggare, hamnar under den nivån.
– Biståndsbedömare fick tidigare höga löneökningar under en period. Men nu tror jag att organisationerna de jobbar i och yrkesrollen har mognat, både när det gäller hur de jobbar och hur hög lönen är i förhållande till andra yrken, säger Kjell Svahn.
Lönerna i kommunerna är individuella och medianlönen ger bara en fingervisning av löneläget. 50 procent av alla i yrket tjänar mer och 50 procent mindre. För enhetschefer inom äldreomsorgen är medianen 35 300 kronor men lönespannet ligger mellan 30 660 och 40 600 kronor i månaden.
Lönestatistiken tar inte heller hänsyn till att många äldre, som oftast har högre lön, har gått i pension och ersatts med nyanställda som fått lägre lön. Även det kan påverka hur mycket medianlönen i yrket har ökat.