Sämre arbetsmiljö för transpersoner
2014-05-12, Tidningenvision.se
Personer som varken definierar sig som man eller kvinna trivs betydligt sämre på jobbet än andra. Det visar Göteborgs stads senaste medarbetarundersökning.
I årets stora medarbetarundersökning kan de anställda för första gången svara ”annat” i stället för ”kvinna” eller” man” i kategorin kön. Av de drygt 22 000 som svarade på enkäten använda två procent, eller 440 personer det alternativet.
Resultatet visar tydligt att gruppen som svarade ”annat” är mindre nöjd med sin arbetsmiljö på alla områden. Det gäller särskilt tydligt påståenden som att ”jag ser fram emot att gå till jobbet”, ”vi är bra på att ställa upp och hjälpa varandra när det behövs” och ”vi har ett bra samarbete”. Gruppen är också betydligt mer missnöjd med stöd och uppskattning från närmaste chefen än de som definierar sig som ”kvinna” eller ”man”.
Vision i Göteborgs stad har engagerat sig starkt i HBTQ-frågor. Förbundets avdelningsordförande Marcus Gustavsson är mycket positiv till att staden har fört in möjligheten att svara ”annat” under kön i medarbetarundersökningen.
–Det är bra att Göteborgs stad försöker kartlägga om situationen ser annorlunda ut för de som inte definierar sig som man eller kvinna. Det här visar att de har en sämre arbetssituation, säger han.
Marcus Gustavsson är inte särskilt förvånad över resultatet.
–Forskning och tidigare undersökningar visar att transpersoner ofta upplever sig diskriminerade på jobbet och att de inte vågar vara öppna med vilka de är. Transpersoner är en osynlig grupp och Göteborgs stad måste bli mycket bättre på att vara en öppen och inkluderande arbetsplats, säger han.
Marcus Gustavsson berättar att staden även genomför intervjuer med HBTQ-personer som är anställda vilket ska utmynna i en rapport som blir klar till hösten.
Vad ska kommunen göra för att bli en bättre arbetsgivare för transpersoner?
–Varje arbetsplats måste diskutera hur arbetsklimatet ser ut hos dem. Är vi en öppen arbetsplats? Tror vi att alla som jobbar här vågar vara öppna med vilka de är?
–Tar man de diskussionerna på ett schysst sätt kommer det att utmynna i att man konstaterar att man inte är så öppen som man tror. Först då, när man blir medveten som sitt eget beteende, kan man klara av att förändra det, säger Marcus Gustavsson.