Ökat tryck för proffsig vårdadministration
2014-05-19, Tidningenvision.se
De politiska makthavarna är eniga om att vårdande personal lägger för mycket tid på administration. Men vad gör man åt det, och ska det anställas fler medicinska sekreterare? Tidningen Vision har kartlagt vad som är på gång i landstingen för att rätt personal ska göra rätt sak.
Röd eller blå spelar ingen roll; när det gäller att minska administrationen för vårdpersonal finns ingen politisk skiljelinje. Socialdemokraterna går till val på att göra en nationell vårdrevision och få bort all onödig dokumentation. Socialminister Göran Hägglund (KD) har tillsatt en nationell samordnare för att effektivisera vården, och Folkpartiet har aviserat att man vill ”återupprätta den medicinska sekreteraren”.
Även i landstingen tycker man lika över blockgränserna. Det visar Tidningen Visions enkät som besvarats av 14 av 21 ordföranden i landstings- och regionstyrelserna.
Klicka här för att se landstingens svar.
”Alliansens mål är att rätt kompetens ska finnas på rätt plats”, skriver Torbjörn Rosdahl (M) i Stockholms landsting. ”Det är viktigt att låta proffsen vara proffs”, betonar Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) i Örebro, och Gert-Inge Andersson (S) i Västra Götaland uppger att man vill frigöra tid för vårdande personal och se över vilka arbetsuppgifter som kan utföras av medicinska sekreterare eller andra administratörer.
Så vad gör de ansvariga åt problemet? Svaren visar att det finns flera olika vägar. I Stockholm satsas på att underlätta samarbetet mellan vårdgivare, och Torbjörn Rosdahl funderar i det sammanhanget på att ge medicinska sekreterare ett större tekniskt ansvar, att de både ska kunna administrera, utbilda och följa upp att den vårdande personalen kan använda ny teknik.
Likaså i Kronoberg vill politikerna satsa på kompetenshöjning och att ge medicinska sekreterare en bredare och djupare roll. I andra landsting pågår eller startas olika projekt och kartläggningar där man ser över vem som gör vad i vården. Sammantaget visar svaren att mycket är på gång, men de konkreta effekterna är få.
– Det är möjligt att många av de här projekten blir framgångsrika. Det är sen som problemen börjar, hur får man dem att sprida sig? När du driver projekt får du ofta extra pengar under en period. Det finns ingen som inte i grunden är positiv till att omfördela arbetsuppgifter. Men när man ställer frågan hur man ska omfördela resurserna blir det tyst. Det är ju en lokal styrningsfråga och landstingen måste våga ta i den, säger Göran Stiernstedt, som har utsetts av regeringen för att utreda hur vården ska bli mer effektiv.
Göran Stiernstedt säger att vårdpersonalen tror att det finns en massa regler som hindrar att arbetsuppgifter omfördelas.
– Det är till stor del en myt. Ett annat problem är att cheferna inte vill ta i frågan för de förväntar sig för mycket strul. Det finns olika intressen, även fackliga. Vision har ju sin agenda – det är inte säkert att den stämmer helt överens med en del andra. Det är inte bara att anställa fler medicinska sekreterare för då måste du avskeda en del ur andra yrkesgrupper, om jag uttrycker mig drastiskt. Det är väldigt lätt att prata om att bli fler men resurserna kommer inte att öka, säger han.
De flesta landstingsråd duckar för frågan om det behöver anställas fler medicinska sekreterare. Bara Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) i Örebro och Harriet Jorderud (S) i Jämtland svarar ett tydligt ja på att det kommer att behövas fler medicinska sekreterare.