Barn missgynnar högutbildade kvinnor
2014-05-15, Tidningenvision.se
Många har anat det men forskaren Caroline Berggren kan bevisa det: Kvinnor med barn löper större risk än män med barn att få arbetsuppgifter som inte motsvarar deras kompetens.
Caroline Berggren har i sin studie tittat på alla svenskar som är födda på mitten av 1970-talet som har en professionsutbildning vid högskola eller universitet, sammanlagt elva yrkesgrupper. Eftersom urvalet är över 40 000 personer har hon kunnat sålla bort andra faktorer, som familjebakgrund och arbetslivserfarenhet.
Resultatet är tydligt. Kvinnor med barn missgynnas på arbetsmarknaden, både jämfört med kvinnor utan barn och med män som har barn. Pappor har helt enkelt större möjlighet än mammor att få välavlönade jobb.
–Kvinnor blir i första hand sedda som mammor, män sedda som män, säger Caroline Berggren, lektor vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik vid Göteborgs universitet.
I undersökningen kan hon också se att påverkan av barnafödande och kön är mindre i offentlig sektor än på den privata sidan. Caroline Berggren nämner flera tänkbara faktorer, som att det är många legitimationsyrken (med färre antal människor som kan söka varje tjänst) och att det är ett öppnare anställningsförfarande.
–Det framstår som om offentlig sektor är mer meritokratisk, att det är meriterna som räknas.
Caroline Berggren konstaterar dock att även de förhållandevis låga lönerna spelar in. Det gör att i första hand männen lämnar för jobb på den privata sidan och att konkurrensen därför minskar.
Bland de professioner som jämförts finns bland annat socionomer, ekonomer, gymnasielärare och civilingenjörer. Socionomer var det yrke där kvinnors barnafödande – jämfört med kvinnor utan barn – påverkade inkomsten och positionen på arbetsmarknaden mest negativt.