×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Utköpt efter seger i Arbetsdomstolen

2014-06-12, Tidningenvision.se

Visionmedlemmen Iraj Yekerusta blev uppsagd av Partille kommun men vann i Arbetsdomstolen och fick formellt jobbet tillbaka. Nu utnyttjar kommunen sin rätt att köpa ut honom för 24 månadslöner.

–Det är förjävligt, arbetsgivaren ställde inte ens upp i Arbetsdomstolen och nu när de köper ut mig så säger de på ett indirekt sätt att de inte ens bryr sig om domen, säger Iraj Yekerusta.

Iraj Yekerusta jobbade som pedagogisk ansvarig på gruppboendet Mellbygården. Skyddsombudet Albin Kyan skrev ett brev till chefer och politiker i kommunen där han riktade kritik mot arbetsmiljön på boendet.

Dagen efter att brevet skickats blev Iraj Yekerusta kallad till personalchefen Jan Wesa. Efter samtalet, där Iraj Yekerusta sade att han instämde i en del av kritiken, förklarade chefen att han inte hade förtroende för Iraj Yekerusta som stängdes av från arbetsplatsen.

Konflikten växte och slutade med att både Iraj Yekerusta och Albin Kyan, som är medlem i Kommunal, blev uppsagda. Men enligt arbetsgivaren hade uppsägningen inget med det kritiska brevet att göra.

Facken stämde kommunen till Arbetsdomstolen och krävde skadestånd och att båda skulle få jobben tillbaka. Men innan saken hann avgöras i domstolen medgav kommunen talan. Det innebär att man gick med på fackets krav. Enligt Iraj Yekerusta slapp kommunen på det sättet redogöra offentligt varför man sade upp honom och hans kollega.

Beslutet i AD innebar att uppsägningarna ogiltigförklarades men nu utnyttjar kommunen sin rätt att köpa ut båda två enligt LAS, lagen om anställningsskydd. Eftersom Iraj Yekerusta har jobbat i nio år får han ett skadestånd på 24 månadslöner.

Iraj Yekerusta hade helst velat jobba kvar i och har skrivit ett öppet brev till kommunen där han säger att han gärna vill komma tillbaka till jobbet och att pengarna som kommunen nu använder för att köpa ut honom i stället kan gå till att hjälpa utsatta människor.

–Men tyvärr handlar det här bara om att tysta ner personalen om man avslöjar missförhållanden. Det handlar om yttrandefrihet på arbetsplatsen, det är speciellt viktigt om man jobbar med utsatta människor, säger Iraj Yekerusta.

Personalchefen Jan Wesa säger att utköpet inte alls handlar om att tysta ner kritik mot kommunen.

–Absolut inte, vi försöker inte tysta ner någonting. Han får naturligtvis utrycka sig som han vill. Han har hela tiden hävdat att hela processen handlar om det här brevet men så är det inte.

Varför köper ni ut honom?

–Vi har inget förtroende för den killen längre, det är därför vi köper ut honom, säger Jan Wesa.

Iraj Yekerusta söker nu ett nytt arbete.

–Jag har jobbat i kommunen som handledare och på boenden för personer med autism i tio år och skulle gärna vilja fortsätta jobba i branschen, säger han.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Annica Gren håller i en lägerverksamhet där ett 70-tal unga träffas. Själv spelar hon inte så mycket datorspel. Foto: Sofia Sabel.

Datorspelsklubb för hemmasittare

I Göteborgs stad finns en unik verksamhet för datorspelsintresserade ungdomar med diagnoser inom autismspektrat. Här får de hjälp att bryta sin isolering och möta andra med samma intresse. Annica Gren samordnar träffarna.  2019-09-23

Foto: Mostphotos.

Kvalitet = bra reklam

Socialsekreterare som upplever att de har möjlighet att göra ett bra jobb vill gärna stanna på sin arbetsplats och kan även tänka sig att rekommendera den till andra. Det visar ny forskning från Malmö universitet.  2019-09-23

”Vi har verkligen fått mandat att prova nytt”, säger Joachim Ekdahl. Här tillsammans med Saga ­Andersson, Bitte Wikström och Lisbeth Davidsson. Foto: Anders Andersson.

Digitalt team bryter ny mark

Vad har du för behov? Det har Helsingborgs socialtjänst frågat brukarna. Nu ska fem ­kreativa socialsekreterare och en tjänstedesigner skapa lösningar som är utanför boxen. Ett mål är att socialsekreterarna ska få mer tid för möten med brukarna.  2019-09-23

Elin ­Högberg och Amanda Ricketts startade podden med ­Jonathan Isgren och Ebba Bäcklund. Nu lämnar de över stafettpinnen 
till andra studenter. Foto: André De Loisted.

Podd täpper till kunskapsluckan

Glappet mellan socialarbetare och brukare behöver suddas ut. Det menar socionomstudenterna vid Socialhögskolan i Lund som står bakom Kunskapsluckan – en podd om erfarenhetsbaserad kunskap.  2019-09-23

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb