– Tyvärr är jag inte jätteoptimistisk. Sedan hösten 2009 har den här politikern uppträtt aggressivt och hotfullt mot tjänstemännen och han har inte ändrat sitt beteende sedan dess. Men som arbetsgivare måste vi naturligtvis vidta åtgärder. Vi måste ha nolltolerans mot kränkningar av tjänstemän, säger Claes Jarlvi, kommunchef i Åstorp.
Det är en deprimerande och utdragen följetong som utspelar sig i Åstorps kommun. Sedan flera år har facken i kommunen vittnat om hur deras medlemmar har blivit utsatta för aggressivt bemötande, nedsättande omdömen, obefogad kritik och direkta hot.
I centrum står Pontus Pålsson (M), oppositionspolitiker som sitter i fullmäktige, kommunstyrelsen och är ersättare i bygg- och miljönämnden. Enligt flera vittnesuppgifter behandlar han kommunens tjänstemän på ett sätt som väcker obehag, rädsla och otrygghet. Några personer har även övervägt att lämna sina jobb.
Efter en anmälan från Vision och två andra fack krävde Arbetsmiljöverket i höstas att arbetsgivaren skulle göra en kartläggning av den psykosociala arbetsmiljön, som därefter genomfördes av Previa.
I maj godkändes den rapporten av kommunstyrelsen. Man beslutade att en riskanalys och en handlingsplan ska tas fram. Huvudsyftet är att all kontakt mellan tjänstemän och Pontus Pålsson ska undvikas i framtiden.
– Det blir en skarp handlingsplan med mycket konkreta regler. Bland annat ska den berörda politikerns kontakter med tjänstemännen gå via medborgarkontoret, säger Claes Jarlvi.
I handlingsplanen, som ska upp i kommunstyrelsens arbetsutskott den 18 juni och i kommunstyrelsen i augusti, föreslås bland annat att ingen tjänsteman ska vara ensam med Pontus Pålsson och att all kontakt ska ske via medborgarkontoret.
Vidare föreslås att all post ska skickas direkt hem till Pålsson och att tjänstemän som upplever att de blir kränkta direkt ska lämna mötet. Man ska också minimera antalet tjänstemän som går på politiska möten och alla uttalanden som uppfattas som kränkande ska dokumenteras.
Ni begränsar en folkvald politikers rörelsefrihet. Kan man göra så?
– Ja, det får vi se. Vi har tagit fram ett förslag på olika förhållningsregler som vi har skickat till juristerna på Sveriges Kommuner och Landsting. Vi känner att vi måste skydda de anställda, det är det viktigaste för oss som arbetsgivare, säger Claes Jarlvi.
Lena Karolidou, Visions ordförande i Åstorp, konstaterar att de senaste åren har varit tuffa för flera av hennes medlemmar.
– Det har varit fruktansvärt. Vi hade ett möte med politikern för två år sedan men ingenting händer och kränkningarna bara fortsätter.
Lena Karolidou hoppas att de strikta förhållningsreglerna äntligen ska ge arbetsro för kommunens tjänstemän. Men egentligen, konstaterar hon, är detta inte en konflikt som kommunledningen kan lösa.
– Det är Moderaterna som sitter på lösningen. Det är deras parti och de måste se till att deras folk beter sig på ett okej sätt. Visst får politiker ifrågasätta och var lite besvärliga, men det måste ske på ett respektfullt sätt, säger Lena Karolidou.
Fotnot: Tidningen Vision har sökt men inte kommit i kontakt med Pontus
Pålsson.