×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kvinnors löner knappar in

2014-06-17, Tidningenvision.se

Löneskillnaderna mellan könen minskade något 2013. Men fortfarande har män i genomsnitt 4 500 kronor mer i månadslön än kvinnor.

2013 var genomsnittlönen för män 32 900 kronor och för kvinnor 28 400 kronor. Det innebär att löneskillnaden mellan män och kvinnor på ett år minskat med 0,5 procentenheter till 13,4 procent. Det visar statistik från Medlingsinstitutet.

Den främsta förklaringen till löneskillnaden är enligt Medlingsinstitutet att kvinnor och män arbetar i olika yrken med olika lönenivåer. Det märks inte minst i landstingen där fördelningen över yrken är ojämn och löneskillnaderna störst: En stor del av de många kvinnor som jobbar i landstingen är undersköterskor, medan många av de få männen som jobbar där är läkare.

Om man tar hänsyn till att män och kvinnor arbetar i olika yrken och sektorer, har olika utbildning med mera minskar den oförklarliga löneskillnaden till 5,8 procent, visar Medlingsinstitutets beräkning.

Vision har länge drivit på för att få bort de strukturella löneskillnaderna, det vill säga att lönerna är lägre i kvinnodominerade sektorer än i mansdominerade.

– Vi vet att välfärden har enorma rekryteringsbehov de kommande åren. Därmed riskerar de ojämställda lönerna att bli ett samhällsproblem. Vill vi ha världens bästa välfärd så krävs det förändringar nu, säger Visions förbundsordförande Annika Strandhäll i en kommentar till Medlingsinstitutets rapport.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum