Nyutexaminerade medicinska sekreterare erbjuds sommarvikariat på Skånes universitetssjukhus, SUS, i Malmö och Lund med en tillsvidareanställning i grunden.
Något som Vision inte gillar.
– Risken finns att de som anställs så hamnar i en form av pooltjänstgöring efter sommarvikariatet, där man blir anvisad att jobba på ett ställe i några veckor och ett annat ställe under begränsad tid därefter, säger Ingalill Löfquist, ledamot i Visions sektionsstyrelse 6 i Region Skåne.
Hur många som drabbats vet hon inte, men ett par medlemmar har hört av sig om situationen.
– Det kom som en blixt från klar himmel. Och det är lite fult av arbetsgivaren, men jag antar att man gör så för att binda upp personal. Arbetsgivaren har ju svårt att få tag på folk, mycket på grund av att
lönen inte hänger med.
Ingalill Löfquist uppmanar därför sökande att kräva mer av regionen.
– Sök nytt jobb i stället för att låta dig flyttas runt godtyckligt, säger hon och menar att chansen till ett fast jobb på en specifik tjänst är stor.
Gudrun Berggren, HR-chef, säger att syftet är att vara en attraktiv arbetsgivare.
– Det kan vi vara genom att erbjuda stabila anställningsvillkor. Vi vill, tvärtemot vad Vision säger, komma ifrån de korta vikariaten där det finns brist, säger hon.
Gudrun Berggren medger att personen efter ett vikariats slut kan bli förflyttad till en annan arbetsplats.
– Ja, i första hand inom verksamhetsområdet och sedan inom samma division. I sista hand blir det på annan ort, säger Gudrun Berggren, som understryker att erbjudandet är frivilligt.
– Man måste inte tacka ja till en fast anställning.
Enligt Visions jurist, Karl Lundberg, är det ovanligt att hantera sommarvikarier på detta sätt.
– SUS är det enda stället jag har hört talas om som gör så. Men det är inte formellt förbjudet, säger han.
Han rekommenderar att de som anställs själva lyfter frågor om till exempel vem som är närmaste chef innan de skriver på ett anställningskontrakt.
– Man kan också säga att man vill prata lön på nytt efter sommaren, när försöksperioden är slut. Arbetsgivaren har i och för sig ingen skyldighet att gå med på det, men man kan alltid ta upp det till diskussion.