Forskare granskar bistånd utan beslut
2014-06-12, Tidningenvision.se
Linköpings kommun ger vissa insatser inom socialtjänsten utan biståndsbeslut. Nu ska forskare granska hur det påverkar arbetet – och dem som är i behov av hjälpen.
Sedan tidigt 1990-tal har socialtjänsten i Linköpings kommun använt en modell där man för vissa serviceinsatser kunnat vända sig direkt till utföraren, istället för att en handläggare ska fatta ett biståndsbeslut. Linköpingsmodellen har också kopierats eller efterliknats av andra och i dag används så kallad förenklad biståndsbedömning – i olika hög grad – i många av landets kommuner.
Nu ska forskare vid Centrum för kommunstrategiska studier i Linköping granska modellen.
Docent Martin Börjeson är en av dem som kommer att leda forskningen.
–Intentionen är att undersöka om utvecklingen av servicetjänster enligt Linköpings modell medför bättre sociala tjänster, skriver han i ett mejl.
Målsättningen med studien är att se hur socialtjänstens organisering påverkar hur arbetet utförs, och vilken betydelse det har för dem som söker stöd och hjälp. Martin Börjeson tror att resultaten kan vara av stort intresse för andra kommuner som funderar på förenklad biståndsbedömning.
Den så kallade Linköpingsmodellen är juridiskt ifrågasatt. Enligt IVO, inspektionen för vård och omsorg, bryter modellen mot lagen eftersom hjälpen som erbjuds grundar sig på vad utförarna kan erbjuda, inte den enskildes behov. Även Socialstyrelsen har haft kritik. Kommunen har själv argumenterat för att man har en snabb och lättillgänglig socialtjänst.