Den så kallade ”inhyrningsutredningen” har nyss överlämnats till regeringen. Utredaren Eskil Wadensjö har undersökt hur vanligt förekommande det är att personal från bemanningsföretag hyrs in i situationer där arbetstagare som tidigare sagts upp har företrädesrätt enligt Las, lagen om anställningsskydd. I utredningen konstaterar han det bara är 1,5 procent av den sysselsatta befolkningen som jobbar inom bemanningsföretag och att det är sällsynt att arbetsgivare ”rundar” Las.
Mikael Ruukel, förbundsjurist på Vision, skriver i sin blogg att han är kritisk till hur utredningen gjorts. Han anser att det statistiska underlaget är alldeles för litet för att dra några slutsatser.
”Undersökningen består av dels ett litet antal djupintervjuer med utvalda fack- och arbetsgivarföreträdare, dels av telefonintervjuer med slumpvis utvalda arbetsgivare. Bortfallet var så stort att enkäten endast grundar sig på svar från 82 arbetsgivare, vilket är undermåligt”, skriver han.
Eskil Wadensjö hade hoppats på att få tillgång till Arbetsförmedlingens uppgifter om varsel men dessa var sekretessbelagda, och därför gjorde de i stället intervjuer med bland annat arbetsgivare och fack.
- Vi har frågat många olika källor i stället, fackförbunden, arbetsgivarparter, trygghetsråden och vår referensgrupp där bland annat facken varit representerade. De olika källorna pekar åt samma håll så jag tycker att man kan dra slutsatser utifrån det underlaget, säger han.
Mikael Ruukel är också kritisk till att utredningens slutsatser att bemanningsföretagen inte är ett så stort problem bortser från att det i vissa branscher är satt i system att ”runda” Las, till exempel i journalistbranschen.
”Slutsatsen borde i stället bli att om problemet bara är stort i vissa branscher borde det vara ännu lättare att ändra lagstiftningen utan att göra alltför stor inverkan på arbetsmarknaden.” skriver han.
Även TCO vill se en lag mot inhyrning som strider mot Las.
-Det var länge sedan det gjordes ändringar i Las och då förutsåg man inte det här problemet. I dag är det näst intill omöjligt för facken att driva tvister om detta i domstol. Eftersom det enligt utredningen inte är ett så stort problem men väldigt upprörande när det väl händer borde det inte vara så svårt att ändra lagen, säger Lise Donovan, jurist på TCO.
Eskil Wadensjö håller med om att det finns stora problem med inhyrning av personal i vissa branscher med tycker inte att det största problemet med bemanningsbolagen är att de används för att ”runda” Las.
- I Transportbranschen lyckades man avtala bort detta problem och i journalistbranschen handlar det snarare om en kris i branschen där många sägs upp. Däremot har många fackliga företrädare berättat om andra problem som kommer med bemanningsföretagen, till exempel att arbetsgivare tar in egenföretagare i stället för att anställa och dålig arbetsmiljö och det borde utredas närmare, säger han.