Trenden håller i sig. I fjol ökade Vision för tredje året i rad, och är nu uppe i nästan 168 000 medlemmar, vilket är 3 000 fler än ett år tidigare. Har det någon betydelse? Ja, betonar Annika Strandhäll, att facket växer och blir större är grunden för möjligheten till inflytande och att kunna åstadkomma bra villkor för medlemmarna.
– Det är när vi är många som vi kan sätta kraft och styrka bakom våra ord. Och att vara ett växande förbund innebär att hela tiden jobba med utveckling, hålla i de frågor som är aktuella och se till att få resultat, säger hon.
En fråga som Vision håller hårt i är arbetet mot strukturella löneskillnader, att de som jobbar i kvinnodominerade verksamheter tjänar mindre än de som jobbar i mansdominerade verksamheter. Till exempel att kommunanställda ekonomer och it-tekniker har betydligt lägre löner än sina kolleger i privata
företag.
– Det går inte att överdriva betydelsen för den frågan. Det handlar om löneutvecklingen under hela arbetslivet och därmed också om förutsättningarna för att leva ett gott liv. Vi ska ha en klar och tydlig inriktning för hur vi ska minska löneskillnaderna, säger Annika Strandhäll.
Lönebildningen ska skötas av fack och arbetsgivare, men just i den här frågan vill Vision också ha ut politikerna på banan. Opinionsbildning är en väg. En annan att skapa underlag till politiska beslut: Annika Strandhäll är med i regeringens jämställdhetsdelegation som i höst ska leverera konkreta förslag på hur jämställdheten i arbetslivet ska främjas. Och om Strandhäll får bestämma finns frågan om de strukturella löneskillnaderna med, till exempel genom att regeringen ger Medlingsinstitutet ett tydligare uppdrag i att verka för jämställda löner.
Men 2014 är också valår. Och därmed en möjlighet att driva fackliga frågor politiskt. Just jämställdhet i arbetslivet borde blir en valfråga, anser Annika Strandhäll.
– Jag känner stor frustration över att det går för långsamt, och upplever att det emellanåt saknas politisk insikt om hur ojämställt arbetslivet fortfarande är. Det handlar om alla perspektiv på kvinnors arbetsliv, till exempel arbetsmiljö, löner och pensioner.
– Ojämställdheten får enorma konsekvenser även för samhällsekonomin. Om kvinnor deltog lika mycket som män i arbetskraften skulle det enligt en uträkning som riksdagens utredningstjänst gjort innebära 358 miljarder kronor i ökad BNP. Så det borde väl vara en fråga som är extremt intressant för politiken, säger Annika Strandhäll.
Vision tänker också kraftsamla mot diskriminering inför valet. Strandhäll sticker inte under stol med att hon är bekymrad över Sverigedemokraternas höga opinionssiffror. Samhället ska vara inkluderande och vi ska se värdet av vad alla tillför i arbetslivet, såväl etniska svenskar som nya svenskar, betonar hon.
Hur ska fackets mobilisering gå till?
– Det är runt fikaborden på arbetsplatserna diskussionerna och vardagsrasismen uppstår. Vision har 15 000 förtroendevalda – en enorm kraft – som jag hoppas kan ta samtalen och vara aktiva i dialogen. Det finns en planering för detta, men vi är inte helt klara med den.
Partipolitiskt obunden, men för den skull inte opolitisk. Synen på mångfald och likabehandling finns med i Visions värdegrund. I höst på förbundsmötet ska en ny värdegrund spikas.
– Gemenskapen på arbetsplatsen är en styrka. Jag tycker att en facklig organisation ska ha ett inkluderande synsätt. Det vill jag att vi bär med oss i en ny värdegrund för framtiden.