Om vi ska behålla vår välfärdsstandard måste människor arbeta längre. Det verkar de flesta vara överens om i dag även om inte alla är beredda att gå lika långt som statsminister Reinfeldt som har skissat på ett arbetsliv som kan sträcka sig till 75 års ålder.
Men det finns problem. Dels finns det en stor grupp på arbetsmarknaden, inte minst kvinnor, som sliter ut sig innan 65 och som sjukskrivs på grund av förslitningsskador. Dels är det mycket få personer som byter karriär efter att de har fyllt 50.
– För de som passerat 50 år har vi en mycket fastlåst arbetsmarknad i de nordiska länderna.
Det konstaterade Björn Halvorsen, som är projektledare för ”Inkludering i arbetsmarknaden av utsatta grupper i Norden” vid Nordens välfärdscenter, på ett seminarium om attityder i arbetslivet. Hur ska människor kunna stanna längre i arbetslivet, samtidigt som flera studier visar att det är mycket svårt för en 50-plussare att få nytt jobb? Det var frågan som diskuterades.
Björn Halvorsen berättade om en undersökning med personalchefer som visar att den arbetssökande som har fyllt 57 år inte kallas till en anställningsintervju. Två av tre av personalcheferna i undersökningen har aldrig anställt en sökande som har passerat 50.
Föreställningen att äldre bör lämna arbetsmarknaden och ge plats för yngre, diskuterades också. Det resonemanget var det ingen som höll med om.
– Nej, alla ekonomer är överens om att arbetsmarknaden inte är något nollsummespel. Dessutom konkurrerar inte dessa grupper om samma jobb, sade Carina Lindfelt, chef för arbetsmarknadsavdelningen på Svenskt Näringsliv.
Att fördomarna mot äldre är starka, var flera av debattörerna överens om. Ofta heter det att 50-plussare inte kan ny teknik och att de jobbar långsamt. Att då anställa en ung person med lägre lön kan vara frestande för vissa arbetsgivare.
Christina Järnstedt, expert på LO:s arbetslivsenhet, konstaterade att många arbetsgivare inte satsar tillräckligt på de äldre.
– Jag ser vissa tendenser, är du 55 år får du ingen kompetensutveckling. En bra introduktion och kompetensutveckling från första dagen tills du går i pension är en nödvändighet för att även äldre arbetskraft ska vara attraktiv under hela yrkeslivet, sade hon.
Hur svenskar och andra nordbor ser på att jobba vidare efter 65 år beror på hur frågan formuleras. På frågan om man är beredd att jobba efter pensionen svarar de flesta nej. Men på frågan om man kan tänka sig att jobba litegrann svarar majoriteten i stället ja.
Enligt Björn Halvorsen kan det tolkas som att pensionärerna vill ha större flexibilitet kring möjligheten att fortsätta jobba på äldre dagar.