”Dom kan inte avskeda mig. Slavar måste säljas.” Så står det på en skylt som sitter uppsatt på en hurts på IT-avdelningen i Uppsala kommuns lokaler. Nu mer aktuell än någonsin, skrattar systemförvaltaren Mia Gransten, som får medhåll av sina kolleger. Men skämtsamheten finns bara på ytan. Alla tre oroar sig för vad som ska hända om planerna på outsourcing blir verklighet.
– Beslutet slog ner som en bomb här. Och underlaget som det togs på var det sämsta jag sett. Ändå gick det igenom. Jag blev verkligen besviken, säger Mia Gransten.
Hon får medhåll av Marie Haglund, systemförvaltare inom teleteknik, som tycker att politikerna slagit dövörat till.
– Det känns trist att efter 30 år få besked från stadsdirektören och politikerna att vår glöd för arbetet inte längre är intressant för dem.
Både politiker, Vision lokalt och anställda är överens om att problem funnits på den enhet som beställer IT-tjänster, men när det gäller hur svårigheterna ska lösas går åsikterna isär.
– Det här är en riktig käftsmäll för oss. Trots att vår verksamhet fungerar bra är det oss de vill flytta på, säger Mats Birgersson, IT-tekniker, som jobbar med utveckling av både hård- och mjukvara i kommunens datorer.
Det är en synpunkt som även Visions avdelningsordförande i Uppsala, Anette Klippberg, fört fram många gånger.
– Det finns inget underlag att fatta beslut kring, inga ekonomiska kalkyler. Vi är rädda att kostnaderna kommer att öka som en följd av det här, säger hon.
Men Fredrik Ahlstedt (M) kommunstyrelsens ordförande i Uppsala säger att det inte handlar om att kapa kostnader utan om att få till en bättre IT-verksamhet.
– Det har inte varit tillräckligt mycket ordning och reda, säger han.
Det är enligt honom bakgrunden till att alla delar av IT-verksamheten nu kommer att synas för att sedan outsourcas till olika företag. Det handlar om verksamhetssystemen som används i skolan, äldreomsorgen och socialtjänsten, liksom interna system som mejl, HR-system, ekonomistyrningssystem, webben samt nätverk, servrar och datahallar.
Tanken är att företag sedan ska delta i en upphandling där de tävlar om vem som ska ta över verksamheten. De anställda som vill ska få följa med till den nya arbetsgivaren.
– Absolut, det är en förutsättning för att få vara med i upphandlingen, säger Fredrik Ahlstedt.
Vad säger du till de anställda som är oroliga över att förlora sina jobb?
– Jag har full förståelse för det. Jag hoppas att de ska se det här som en stor möjlighet och att vi ska försöka göra det här så bra som möjligt, säger han.
Att byta arbetsgivare är inget som Marie Haglund, Mia Gransten och Mats Birgersson ser fram emot. Men ingen av dem vet hur de kommer att göra när de får frågan, utan hoppas att beslutet ska rivas upp efter valet i höst.
– Kommunen är till för allas nytta, det skulle inte kännas bra att tvingas byta till en privat arbetsgivare, säger Mia Gransten.