Hur jobbar de medicinska sekreterarna i Danmark egentligen? Hur ser yrkesrollen ut? De fyra medicinska sekreterare som satte sig på tåget mot Danmark i november hade många frågor i huvudet. Ett av de starkaste intrycken de tog med sig hem var hur långt danskarna hade kommit i synen på yrkets framtid. Under 2015 ska det i Danmark införas en ny nationell IT-plattform med röststyrd diktering, med taligenkänning som fungerar så bra att det inte ska behövas korrekturläsning av en sekreterare.
– Yrket kommer att förändras vare sig vi vill eller inte. Och kring den tanken har man kommit längre i Danmark. Man har också arbetat mer kring hur man konkret ska kunna ta på sig andra arbetsuppgifter än i dag, säger Camilla Schüler, medicinsk sekreterare inom Västra Götalandsregionen, och en av resenärerna.
Mariette Jakobsson, Visions yrkesombud för medicinska sekreterare på sjukhusen i Halland, var också med på resan. Hon menar att man inte kan blunda för den danska utvecklingen där journalskrivandet tycks på väg bort.
– Slår det väl ut i Danmark kommer det att komma hit ganska snabbt också.
Under resan besöktes bland annat Rikshospitalet, Danmarks största sjukhus, där man testar ett arbetssätt där ett antal sekreterare arbetar hemifrån. Hemarbetet, där man slipper störningarna på arbetsplatsen, har visat sig effektivt och man har lyckats frigöra tid för några sekreterare på sjukhuset att ta sig an nya arbetsuppgifter. Helt enkelt för att visa vad yrkesgruppen är kapabel till.
Den svenska kvartetten kunde också konstatera att fack och arbetsgivare tillsammans också börjat rusta för en framtid utan journalskrivande. Ett antal miljoner är avsatta för vidareutbildning för de medicinska sekreterarna. Var och en ur yrkesgruppen kan söka upp till 25 000 danska kronor för sin fortbildning.
– Man mobiliserar för framtiden, för att behålla yrkesgruppen, säger Mariette Jakobsson.
Svenskarna kunde också konstatera en hel del olikheter. Som att utbildningen i hög grad är förlagd ute på arbetsplatserna och att diskussionen om titelbyte även förs i vårt västra grannland. Ett förslag till ny titel som lyftes fram var ”sundhetskoordinator”.
Kvartetten blev också positivt överraskade av att Visions motsvarighet i Danmark, HK Kommunal, hade en särskild ombudsman som bara arbetade med de medicinska sekreterarnas frågor.
Lönerna är, som Tidningen Vision berättade i förra numret, avsevärt högre i Danmark. Allmänt högre löneläge är en orsak. Att man ofta har chefer som bara ansvarar för medicinska sekreterare är en annan förklaring som lyfts fram.
– Fast de har också sämre anställningstrygghet i Danmark. Så när man jämför kan man inte bara titta på lönen, säger Camilla Schüler.