Stockholm
2009 vann Volvo IT upphandlingen om Stockholms stads IT. Den nya entreprenören visade inget intresse av att ta över stadens runt 250 IT-tekniker och de flesta teknikerna fick, med eller mot sin vilja, acceptera ett avgångsvederlag på tolv månadslöner. Ett antal IT-tekniker fick behålla sina jobb, några omplacerades också inom staden.
Johan Berken, Visions avdelningsordförande i Stockholm, ser både för- och nackdelar med stadens nya IT-drift.
– Tidigare var det lite Vilda västern, det har stramats upp i en positiv riktning. Mycket har förbättrats men det har också ett pris, framförallt mer låsningar som främst drabbat skolan.
Avtalet med Volvo IT har också kritiserats för att vara dyrt.
– Avtalet är tufft skrivet, både ekonomiskt och tekniskt, säger Johan Berken.
Region Skåne
För några år sedan tog företaget Tieto över driften av Region Skånes IT.
– IT-supporten kräver mer beställning i dag, är mer byråkratisk och dyrare, säger Ole Sunnerfjell, sektionsordförande för Vision inom Region Skåne.
Anställda i regionen vittnar om långa beslutsvägar och en dålig förståelse för vårdens behov. Regionens IT-chef Jurko Zoric konstaterar att de anställdas ”nöjdhet” med IT-driften minskat något. Därför diskuteras förändringar inför en eventuell avtalsförlängning.
– Det vi diskuterar inför kommande avtal är om vi kan få IT-supporten närmare verksamheterna, säger Jurko Zoric.
Regionens kostnader för IT har dock minskat genom den nya leverantören, enligt IT-chefen.
De anställda IT-teknikerna i regionen hade rätt att följa med till den nya IT-leverantören genom så kallad verksamhetsövergång. Enligt Ole Sunnerfjell följde ett 80-tal personer med över till Tieto. Fortfarande arbetar uppskattningsvis ett 80-tal personer med IT-frågor i regionen.
Nacka
För fyra år sedan outsourcade Nacka kommun sin IT-verksamhet. Företaget Tieto vann driften och fyra IT-tekniker fick genom verksamhetsövergång möjlighet att följa med till den nya leverantören. Det bildades också en IT-kvalitetsenhet inom kommunen där några tekniker fick arbeta kvar.
–Det var mer flexibelt och tillgängligheten var större när vi hade egna tekniker, säger Tedros Asmelash, Visions avdelningsordförande i kommunen.
Kommunen anser att IT-driften blivit mer säker, och vill därför förlänga avtalet om driften.
Gotland
Under 2010 och 2011 fanns långtgående planer på att lägga ut IT-verksamheten på en extern leverantör. Men så blev det inte. IT-verksamheten drivs som tidigare i kommunal regi.
– Det blev inget. Det kom inte in några bud. Det var väl inte någon som trodde att de kunde tjäna pengar här, säger Marlen Lindström, IT-tekniker och Vision-ombud på IT-avdelningen i Gotlands kommun.
Västerås
2012 vann CGI, dåvarande Logica, upphandlingen av Västerås stads IT-drift. Runt 30 IT-anställda berördes av upphandlingen och ett 20-tal tackade ja till att följa med till den nya arbetsgivaren genom verksamhetsövergång. I samband med outsourcingen bildade staden också en ny beställarorganisation för IT-verksamheten. Fem tidigare IT-medarbetare fanns bland dem som fick de utlysta tjänsterna.
Enligt Musa Bektas, Visionmedlem och enhetschef på IT-förvaltningen i Västerås, fungerar IT-driften i staden väl och skillnaderna mot tidigare är små. En ny, stor IT-plattform har dock skapat vissa störningar, men det hade inte heller undvikits som kommunen stått för IT-driften, menar Musa Bektas.