Granskning av omstritt avtal med journalbyrå
2014-01-31, Tidningenvision.se
Det kollektivavtal som Vision tecknade med journalbyrån Conscriptor håller nu på att utvärderas. Frågan är om de 18 500 rader som de medicinska sekreterarna ska skriva för att få sin grundlön är en rimlig nivå.
I våras lyckades Vision teckna ett kollektivavtal med det snabbväxande företaget Conscriptor, där drygt 200 medicinska sekreterare arbetar på distans hemifrån. Avtalet reglerar bland annat rätten till semester, pensioner och försäkringar.
Lönemodellen var den svåraste nöten att knäcka för parterna. Man kom överens om att de medicinska sekreterarna ska skriva 18 500 rader för att få en grundlön på 22 500 kronor per månad.
Från fackligt håll restes vissa frågetecken om detta var en rimlig prestationsnivå. För att stämma av avtalet mot verkligheten kom parterna därför överens om att under hösten göra en utvärdering och med hjälp av tillgänglig statistik ta reda på hur många rader de medicinska sekreterarna faktiskt hinner per månad.
– När jag pratar med olika medlemmar får jag lite olika signaler om hur mycket man hinner skriva. Vi ska träffa Conscriptor om ett par veckor igen och de ska ta fram mer fullödig statistik. Innan dess vill jag inte uttala mig om 18 500 rader är rimligt eller inte, säger Kjell Svahn, ombudsman på Visions funktion för löner och yrkesvillkor.
Visions hållning är dock klar: Prestationen som krävs för att få grundlönen ska vara på en nivå så att i princip alla klarar av det på 40 arbetstimmar per vecka.
En annan del av avtalet som har ifrågasatts är hur ersättningen utöver grundlön beräknas. Enligt avtalet får den som skriver 18 501–22 000 rader 1,32 kronor per rad, men därefter minskar radersättningen successivt. Tanken är att detta ska hindra sekreterarna att jobba ohälsosamt mycket.
Här vill Vision se en förändring:
– Om man gör en större prestation på 40 arbetstimmar, då ska man få mer betalt per rad – inte mindre, säger Kjell Svahn.
Förhandlingarna med Conscriptor handlar också om höjda radersättningar, som ska gälla från och med första april 2014.