Gävleborgs alkotester får bakläxa
2014-01-27, Tidningenvision.se
Gävleborgs landsting får inte samla in uppgifter om personalen från de generella alkoholtester som arbetsgivaren ville börja med hösten 2012. Det har Datainspektionen nu beslutat.
I september 2012 var det tänkt att Landstinget Gävleborg skulle köra igång med sina alkoholtester av personalen. Lottning skulle avgöra vem som testas och chefen skulle gå in med den utvalda i ett enskilt rum på arbetsplatsen där företagshälsovården tar ett utandningsprov. Testet skulle vara frivilligt och den utvalda skulle kunna vägra att följa med in i rummet.
Landstinget ser testet som en viktig arbetsmiljöfråga, att kunna hjälpa anställda som har missbruksproblem i ett tidigt skede.
Men redan innan testerna kom i gång började Datainspektionen, DI, utreda utförandet av alkoholtesterna. DI har inte tagit ställning till om arbetsgivaren arbetsrättsligt har rätt att göra själva testet. Men däremot konstaterar man att landstinget inte har rätt att samla in resultatet från testerna.
–Det är stora restriktioner för hur man får samla in sådana här uppgifter. Man får inte göra det så slentrianmässigt som vi uppfattar att landstinget hade för avsikt att göra, säger Oskar Öhrström, jurist på Datainspektionen.
För att få samla in så känsliga uppgifter om en anställd måste man koppla det till varje enskild individ och enskilt ärende, att en person har ett så allvarligt missbruk som arbetsgivaren är skyldig att rehabilitera.
Landstinget har också motiverat alkoholtesterna med att de skulle vara viktiga för patientsäkerheten. Men inte heller det skälet godtar DI.
–Vi ser inget stöd i personuppgiftslagen för att man av patientsäkerhetsskäl skulle få samla in sådana här känsliga uppgifter. Det finns för vissa typer av personalkategorier som jobbar på kärnkraftverk eller som lokförare. Där är det ju väldigt tydligt kopplat till liv och hälsa, säger Oskar Öhrström.
Landstingsdirektören Svante Lönnbark tycker det är tråkigt att Datainspektionen säger nej till landstingets hantering av alkoholtesterna.
–Vi tycker att det är beklagligt att Datainspektionen inte har prioriterat säkerheten för våra patienter i det här beslutet på samma sätt som man till exempel gör inom flyget. Vi är ju överens med de fackliga organisationerna om att det är en bra åtgärd.
Tror du att ni kommer att kunna införa alkoholtesterna efter det här beslutet?
–Jag vill inte ha någon uppfattning om det i dag. Vi får läsa igenom beslutet och ta ställning till vad vi ska göra framöver.