Facket positivt till nya EU-regler om upphandling
2014-01-16, Tidningenvision.se
Igår klubbade EU-parlamentet nya regler som ökar möjligheterna att ställa miljö- och sociala krav vid upphandlingar. ”Ett steg i rätt rikting”, anser TCO.
Lägsta pris ska inte längre vara viktigast när det ska avgöras vilken leverantör som får kontraktet vid offentliga upphandlingar.
Med de nya EU-reglerna, som röstades igenom i EU-parlamentet igår, ges ökade möjligheter att ställa miljökrav och sociala krav som kan utgå från kollektivavtal.
– Det är ett steg i rätt riktning. Många av reglerna är frivilliga och vi hoppas att man utnyttjar möjligheterna när de nu ska implementeras i svensk lag, säger Samuel Engblom, chefsjurist på TCO.
Sverige har två år på sig att införa EU:s direktiv i svensk lag. Men innehållet i EU-direktivet om offentlig upphandling har varit känt länge och i regeringen finns redan en arbetsgrupp som utreder hur den EU-reglerna ska utformas i lagstiftningen.
Vilka nya möjligheter ger EU-direktivet i praktiken?
– Till exempel att en kommun skulle kunna kräva att en leverantör anställer långtidsarbetlösa. Det ska även vara möjligt att kräva att produkter man upphandlar har en särskild märkning, till exempel den som TCO Development gör. Samt att undanta mindre upphandlingar från reglerna, säger Samuel Engblom.
TCO sitter med som referens vid diskussionerna om hur de svenska reglerna ska utformas. Redan före sommaren väntas ett förslag.
Men det finns ju redan idag möjlighet att ta sociala hänsyn vid upphandlingar. Vad blir skillnaden?
– Idag är kommuner ofta försiktiga eftersom man riskerar att stå utan leverantör om upphandlingen överklagas. Dessutom har rådgivningen gått ut på att det är krångligt och svårt. Därför är det viktigt med de nya reglerna, och också att myndigheter som Konkurrensverket uppmuntrar till, och inte avråder upphandlare att ställa de här kraven.