68 kommuner utbildade i upphandling av omsorg
2014-01-31, Tidningenvision.se
445 politiker och tjänstemän från kommuner och landsting har fått utbildning för att bli bättre på att upphandla tjänster inom äldreomsorgen. Kammarkollegiet har sett flera brister i kunskaperna.
Under förra året fick Kammarkollegiet i uppdrag av regeringen att utbilda tjänstemän och politiker i kommuner och landsting för att upphandlingarna av inom äldreomsorgen skulle bli bättre. 445 personer i 68 kommuner och tre landsting har nu gått utbildningen.
Projektledaren Elisabeth Åkrantz på Kammarkollegiet konstaterar att kommuner och landsting behöver bli bättre på flera punkter.
–De har ofta jättefina mål för äldreomsorgen men de syns inte i kravspecifikationen när de gör upphandlingen, säger hon.
Ett exempel är att kommunen kan ha som mål att de äldre ska få en trygg hemtjänst med hög kvalitet. Men det finns inga krav i upphandlingen som säger att det till exempel får vara maximalt tio olika personer i månaden som kommer hem till brukaren och ger hemtjänst. Att det ständigt kommer hem ny personal leder ofta till både otrygghet och sämre kvalitet.
Elisabeth Åkrantz säger också att kommunerna behöver utveckla sina ersättningsformer inom hemtjänsten.
–Många har gått ifrån att ha en fast ersättning för till att bara betala utföraren per besök. Då har det i stället blivit många snabba besök men med dålig kvalitet.
I stället förespråkar Kammarkollegiet att kommunerna ska använda flera ersättningsformer samtidigt som de både ger betalt för prestation och för kvalitet samt eventuellt även en basersättning.
Kammarkollegiet kommer att fortsätta utbildningsinsatsen även i år. Hittills har 27 kommuner och två landsting anmält intresse. Läs utvärderingen av förra årets utbildning på Kammarkollegiets webbplats.