Vision trycker på för mer ledighet i landstingen
2014-02-17, Tidningenvision.se
Visionavdelningarna i fem landsting utmanar nu arbetsgivarna om vem som ska bli först att erbjuda personalen att byta semesterdagstillägget mot fler lediga dagar.
Att byta pengarna i semesterdagstillägget mot fem eller sex extra lediga dagar har fått ett stort genombrott i kommunerna. I dag finns möjligheten i fyra av tio kommuner.
Men ännu har inget landsting infört förmånen. Kronobergs landsting fick nej av arbetsgivaren för ett par år sedan och just nu förhandlar Vision i Landstinget Kalmar om att införa bytesmöjligheten.
Visionavdelningarna i fem landsting i mellansverige utmanar nu arbetsgivarna om vilket landsting som ska bli först med erbjudandet.
–Jag läste i Tidningen Vision om att Landstinget i Kalmar är på gång. Nu får landstingen här omkring gasa på lite om de vill bli först. Om någon börjar kanske fler följer efter, jag håller tummarna, säger Eva Andersson, ledamot i Visions avdelningsstyrelse i Landstinget i Uppsala län.
Förutom Landstinget i Uppsala län är det även landstingen i Värmland, Västmanland, Sörmland och Örebro som i insändare i lokaltidningarna har utmanat arbetsgivarna. Monika Saarm, förhandlingschef i Landstinget i Uppsala län, säger att landstinget ska titta på frågan.
–Det här lyftes alldeles nyligen hos oss. Vi ska titta närmare på det men har inte tagit ställning ännu.
Vad ser du för hinder för att införa möjligheten att byta till sig flera lediga dagar i landstinget också?
–Jag kan inte säga det ännu, men vi har till exempel många som har sparade semesterberg. Vi får utreda vad det här får för effekter.
När kan det komma ett beslut?
–Någon gång under våren, säger Monika Saarm.
Eva Andersson säger att intresset verkar vara stort bland Visionmedlemmarna i Landstinget Uppsala.
–När vi pratar om det tycker medlemmarna att det är intressant. Jag tror det kan vara jättebra för yngre föräldrar som bara har 25 semesterdagar, säger Eva Andersson.
Hon tror att arbetsgivaren har mycket att vinna på att införa möjligheten att byta till sig mer ledighet. Särskilt i Uppsala där hon säger att landstinget har svårt att rekrytera och behålla vissa yrkesgrupper.
–Vi vill att våra medlemmar ska få den här valmöjligheten. Varför ska vi inte kunna ha det här i landstinget när kommunerna klarar av det, säger hon.