Utredare vill skärpa kraven på familjehem
2014-02-11, Tidningenvision.se
Noggrannare urvalsprövning, utdrag ur belastningsregistret, obligatorisk utbildning och begränsat antal barn. Det behövs för att begränsa missförhållandena inom familjehemsvården, enligt en utredning som idag, tisdag, presenterades för barn- och äldreminister Maria Larsson.
Trots de senaste årens larmrapporter om övergrepp mot barn placerade i familjehem och jourhem finns fortfarande brister att rätta till, enligt utredaren Håkan Ceder, tidigare överdirektör på Socialstyrelsen.
Den senaste siffran om vanvård i familjehem är från 2007-2008. Då visade den så kallade upprättelseutredningen på cirka 250 fall under ett år. Något som måste anses som många, menar Håkan Ceder. Därför föreslår han nu en rad skärpta regler, bland annat:
- För att bli godkänd som familjehem ska krävas obligatorisk lämplighetsprövning mot lagstadgade krav samt utdrag ur belastningsregistret.
- Före varje placering ska familjehemmet prövas mot det enskilda barnets behov.
- Bara i undantagsfall ska ett familjehem kunna ha fler än tre placerade barn. Varje undantag ska i förväg prövas av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
- Obligatorisk utbildning för familje- och jourhemsföräldrar.
- Statlig tillsyn, via IVO, av familje- och jourhemsverksamheten.
Att det idag är brist på familje- och jourhem vill Håkan Ceder komma till rätta med med hjälp av en tvåårig rekryteringskampanj på nationell nivå. Antingen ledd av Socialstyrelsen eller Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Dessutom föreslås ett nationellt centrum för familjehemsvård med kunskapsspridning som uppdrag.
Utredningen föreslår också två nya former för placering av barn och unga. Dels individuellt stödboende för unga över 16 år som förberedelse för självständigt boende, något som exempelvis kan passa ensamkommande flyktingbarn. Dels så kallad behandling i familj där boende i familjehem kombineras med regelbundna träffar med ett behandlingsteam.
Håkan Ceder räknar med att hårdare krav på lämplighetsprövning och utbildning kommer att medföra ökade kostnader för familje- och jourhemsverksamheten. Något staten bör kompensera kommunerna för.
Men att höjda kompetenskrav också kan behöva paras med högre ersättningar för de familjer som tar emot placerade barn i sina hem vill han inte han någon åsikt om.
–Det är en fråga för kommunerna att ta ställning till, säger han.
Betänkandet heter Boende utanför det egna hemmet – placeringsformer för barn och unga och är ett delbetänkande av SOU 2014:3. Förändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2015.